Vakbonden: ‘Onvermijdelijk hardere acties als regeling er niet komt’

Ultimatum FNV, CNV en VCP over zwaarwerk-pensioen verlopen

portret Arjan de Boer
Door Arjan de Boer 14 mei 2024

Vanmiddag is het ultimatum verlopen dat FNV, CNV en VCP het demissionaire kabinet hadden gesteld over het vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. De huidige Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) verloopt binnenkort en een nieuwe is nog niet afgesproken.

Geen beweging in Den Haag

Herhaaldelijk riepen de bonden het demissionaire kabinet op om in te stemmen met een verbeterde zwaar werk-regeling maar een reactie blijft vooralsnog uit. Met het verlopen van het ultimatum zullen de actiemiddelen zwaarder worden.

Steeds meer en heftigere stakingen

'We gaan eerst korte stakingen organiseren die langer en harder kunnen worden als Den Haag niet instemt met een permanente regeling voor zware beroepen die mensen zich kunnen veroorloven”, zegt Piet Rietman, als Dagelijks Bestuurder van de FNV belast met het pensioendossier daarover.

Initiatieven voor gezond werken niet genoeg

Politiek en werkgevers schermen ook voortdurend met maatregelen voor gezonder werken als oplossing om mensen met zwaar werk tot hun 67ste of 68ste aan het werk te houden, de zogenoemde ‘duurzame inzetbaarheid’ maar Rietman is daar duidelijk over: “Op dat vlak is effectief nog heel weinig vooruitgang geboekt, dus de oplossing voor het gezond halen van je pensioen zit echt in eerder kunnen stoppen via een verbeterde permanente zwaarwerk-regeling.'

Veel ruimte tussen bonden en Den Haag

Jan Pieter Daems van CNV merkt ook op dat er nog veel ruimte zit tussen wat de vakbonden noodzakelijk achten en het demissionaire kabinet en de werkgevers willen bieden. 'Veel mensen met een zwaar beroep zijn fysiek of mentaal op en moeten door terwijl stoppen raadzaam is. We vragen als bonden echt niet om een nieuwe VUT maar om een goede regeling voor mensen met zwaar werk. Daar moet toch uit te komen zijn.'

Eerder kunnen stoppen blijft noodzaak

Nic van Holstein van VCP toont zich teleurgesteld in het uitblijven van een reactie op het ultimatum. 'Het moet helder zijn dat er ook in de toekomst noodzaak blijft om eerder te kunnen stoppen met werken. Voor bepaalde werknemers is eerder kunnen stoppen met werken de enige oplossing om gezond het pensioen te halen. Een goede regeling is daarom essentieel.'

De eerste acties worden eind mei verwacht.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.