We horen heel vaak over de krapte op de arbeidsmarkt en het personeelstekort, tegenwoordig heeft elke sector er last van. Vaak wordt dan als oplossing gegeven dat we meer moeten gaan werken. Maar meer werken is niet de oplossing.
Dat we in Nederland in algemene zin niet meer moeten werken, wil niet zeggen dat er geen problemen zijn in verschillende bedrijfstakken. Er is wel degelijk maatschappelijk problematische krapte in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de techniek.
Maar deze situatie omkeren vraagt andere oplossingen dan simpelweg meer werken. Het begint met investeringen die het meest waardevolle werk beter waarderen, zodat het voor mensen aantrekkelijk wordt. Dat gaat om beloning én kwaliteit van het werk. Tegelijkertijd moeten we van andere sectoren constateren dat hun krapte verre van een maatschappelijk probleem is. De oplossing daarvoor ligt simpelweg binnen de sector zelf.
Zo hebben problemen in de horeca en de handel bijvoorbeeld weinig te maken met het arbeidsethos van Nederlanders. De uurlonen liggen er lager dan tien jaar geleden en de onzekerheid is er groter. ‘Meer uren werken’ of activeren van ‘het onbenut arbeidspotentieel’ zullen hier naar alle waarschijnlijkheid niet werken, voordat de kwaliteit van het werk en de arbeidsvoorwaarden verbeteren.
De FNV wil graag weten wat jouw mening hierover is. Waar zouden mensen moeten werken? Welke sectoren zijn belangrijk? Welk soort werk moet echt gedaan worden?
Je kunt ons helpen door de enquête in te vullen, zodat we een beter beeld krijgen van welke tekorten het meest urgent zijn om aan te pakken. En hoe er slimmere keuzes kunnen worden gemaakt bij het inrichten van de arbeidsmarkt.
Help ons en vul ‘m in, dank je wel alvast!
Deze enquête is anoniem en duurt ongeveer 10 minuten. Je kunt meedoen tot en met 5 mei.