Drukte verwacht tijdens Rente Protest in Den Haag

FNV Young & United en LSVb brengen honderden woedende studenten op de been

Sander Wageman
Door Sander Wageman 24 oktober 2023

Vakbonden FNV Young & United en LSVb verwachten woensdag 25 oktober een grote toeloop van woedende studenten, oud-studenten, ouders en andere sympathisanten tijdens het Rente Protest voor de deur van de Tweede Kamer. De oproep van beide bonden om deel te nemen aan de protestmanifestatie – die zich richt tegen de vervijfvoudiging van de rente op studieschuld - is massaal beantwoord. 

In september werd bekend dat de rente op studieschuld volgend jaar ruim wordt vervijfvoudigd van 0,46% naar 2,56%. Voor studenten die onder het leenstelsel vielen, de zogeheten pechgeneratie, betekent dit een enorme strop. Zij bouwden op aandringen van de overheid hoge studieschulden op. Voor sommigen van hen komt daar nu een rente van enkele honderden euro’s per maand bij, waardoor enorme financiële problemen dreigen. Door de rentestijging kost een lening van 10.000 euro nu ineens 17.000 euro. 

Witheet

Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United: ‘Deze studenten en oud-studenten zijn terecht witheet. Zij zien hun toekomst voor hun ogen verdwijnen, omdat de overheid ze met een onmogelijk af te lossen schuld opzadelt. Dit gaat om een hele generatie die vanwege deze rentestijging nooit op eigen kracht een huis kan kopen of zelfs een financieel zekere toekomst kan opbouwen. Terwijl dezelfde overheid hen destijds verzekerde dat lenen veilig zou zijn. Die rente moet daarom weer naar nul. We kunnen deze enorme groep jonge mensen niet op zo’n harteloze manier van hun toekomst beroven.’

‘Betrouwbaar’

Het ministerie van Onderwijs liet bij de invoering van het leenstelsel in 2015 meermalen optekenen dat ‘het sociaal leenstelsel betrouwbaar is, omdat studieleningen veilige leningen zijn’. Elisa Weehuizen, voorzitter van de LSVb (de Landelijke Studentenvakbond): ‘Voor de honderdduizenden die destijds geloofden dat de overheid een voordelige lening zou waarborgen, dreigt nu een financiële ramp. De overheid heeft toegegeven dat het leenstelsel een fout was, studenten afgescheept met een minimale compensatie alleen om er vervolgens een enorme rentestijging bovenop te gooien. Voor wie is de overheid er nu eigenlijk, vraagt een hele generatie zich steeds harder af?’

Enorme strop

Voor Angelo, die in Amsterdam studeerde en onder het leenstelsel viel, betekent de rentestijging een enorme klap. ‘Ik moest destijds wel op kamers, omdat we het thuis financieel niet zo breed hadden. Vanwege verschillende familieomstandigheden heb ik uiteindelijk twee jaar langer over mijn studie gedaan en daardoor een studieschuld opgebouwd van 110.000 euro. Toen ik ervoor koos om een studielening aan te gaan, geloofde ik de overheid dat ik dit veilig kon doen. Maar nu moet ik volgend jaar ineens 250 euro per maand alleen aan rente betalen. Zo kan ik mijn schuld nooit aflossen en dus ook nooit een woning kopen. Die schuld zal me nu mijn hele leven blijven achtervolgen.’

Politieke partijen

De actievoerders richten zich tijdens het Rente Protest woensdag tot de politieke partijen die na de verkiezingen de mogelijkheid hebben om de renteverhoging terug te draaien. Daarnaast zijn FNV Young & United en de LSVb zijn een petitie gestart (Vul de petitie in en Stop De Renteverhoging! (nietmijnschuld.nl). Die is inmiddels door zo’n 140.000 mensen ondertekend. 
 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.