16 euro voor iedereen!

Voor14 gaat voor16!

Redactie
Door Redactie 21 augustus 2023

Volgens het CPB leven volgend jaar bijna 1 miljoen Nederlanders in armoede. Er moet iets gebeuren. Donderdag 17 augustus sprak de FNV zich uit voor een minimumloon van 16 euro. Maar waar is dat bedrag op gebaseerd? En wat betekent dit voor de campagne Voor 14?

De Voor14 campagne van de FNV strijdt al jaren voor een hoger minimumloon. Een minimumloon waarvan je rond kunt komen en dat in verhouding staat met de rest van de lonen. 

We zijn niet de enigen, ook de Europese Unie adviseert een toereikend minimumloon dat in verhouding is met andere lonen. Nu kun je ingewikkeld doen over ‘wat toereikend’ en ‘wat in verhouding’ is, maar er bestaat een internationale norm die het wat versimpelt: 

Het minimumloon in een land moet 60% van het mediaanloon zijn. Iedereen die minder dan deze ‘60% mediaan’ norm verdient komt moeilijk(er) of niet rond en loopt risico op armoede en sociale uitsluiting.

En 60% mediaan = 16 euro per uur 

Lange tijd was 60% mediaan 14 euro per uur. Doordat alle andere lonen de afgelopen jaren zijn gestegen is ook het mediaanloon gestegen. Hiermee komt 60% mediaan nu uit op 16 euro per uur.  

En dus heet de campagne Voor14 vanaf nu Voor16.  

Duidelijk toch? 

Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde vorige week dat wanneer het kabinet niet ingrijpt, er volgend jaar 1 miljoen Nederlanders in armoede zullen leven. Het CPB erkent ook dat verhoging van het minimumloon – gekoppeld aan uitkeringen en AOW – effectief is in het bestrijden van armoede.  

Nederland is een rijk land. Wat we willen is een minimumloon van 60% van het mediaanloon. Het mediaanloon is wat een doorsneewerker verdient. 60% hiervan is een eerlijk loon waar je van rond kunt komen. Dit is 16 euro per uur.   

22 november zijn de verkiezingen. Armoede is niet zomaar een onderwerp op de agenda, maar een keuze tussen of mensen wel of niet kunnen rondkomen. De oplossing is er. De klok tikt.  

Op tournee  

Voor14, sorry, Voor16 gaat de komende maanden op tournee door heel Nederland. Teken onze oproep voor een eerlijk en toereikend minimumloon en houd onze website in de gaten, hopelijk zien we elkaar! 

 

Teken de oproep!

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.