FNV stapt uit het IMVO Convenant Voedingsmiddelen

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 25 mei 2023

Vakbond FNV is per direct uit het IMVO Convenant Voedingsmiddelen gestapt. Directe aanleiding is het gebrek aan beweging van de brancheorganisaties FNLI en CBL en het niet nemen van hun verantwoordelijkheid als ondertekenaars.

Petra Bolster, internationaal secretaris FNV: 'Nu een project over misstanden in de keten van de tomatenpluk tot concrete actie moet leiden, zijn de brancheorganisaties en de individuele bedrijven niet bereid om in beweging te komen. Dat is enorm teleurstellend'.

Vakbond FNV begon aan dit IMVO Convenant Voedingsmiddelen met het vertrouwen dat de brancheorganisaties FNLI en CBL met mandaat aan de slag wilden. Het bleek een vergissing. Bolster: “Het is algemeen bekend dat er misstanden worden geconstateerd in landen waar onze groenten, fruit en andere voedingsmiddelen vandaan komen. De supermarkten weten dat ook. Het IMVO Convenant had een goede bijdrage kunnen leveren aan verbetering van de aanvoerketens. Het lijkt er echter op dat bedrijven dit middel niet willen gebruiken voor dat doel. Een gemiste kans en onbegrijpelijk. Wetgeving is aanstaande en juist in convenantverband is het noodzakelijke dat men leert over hoe die ketens opgeschoond kunnen worden van de risico’s voor mens en milieu.”

Geen impact

Volgens FNV levert het convenant geen zichtbare resultaten op en geen impact ‘on the ground’, waarvoor het convenant juist in het leven is geroepen. Er zijn trainingen gegeven, er zijn tools ontwikkeld en er is informatie uitgewisseld. Het SER-secretariaat deed wat het kon. Bolster: 'Om echt impact te maken zijn de bedrijven nodig die bij de brancheorganisaties aangesloten zijn, maar die blijven voor ons onbekend. Nu zijn we met brancheorganisatie CBL een gezamenlijk traject getart maar weigert de brancheorganisatie aan tafel te komen, laat staan contactgegevens van de bedrijven met ons te delen. Dan houdt het voor ons als FNV op en kunnen we alleen nog maar uit het convenant stappen.'

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.