Tweede Kamer stemt in met Wet toekomst pensioenen

De FNV is verheugd dat de Tweede Kamer vandaag heeft ingestemd met de Wet toekomst pensioenen.

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 23 december 2022

Tuur Elzinga, voorzitter FNV: ‘Dit is goed nieuws. Er is weer een grote stap gezet op weg naar een nieuw pensioenstelsel. De Tweede Kamerleden hebben het wetsvoorstel met grote zorgvuldigheid behandeld en dat verdient het ook.

Elzinga: Het beoogde nieuwe pensioenstelsel sluit beter aan op de behoefte van nieuwe werkenden. Bovendien wordt voor de meeste deelnemers in pensioenfondsen het verwachte pensioen hoger en kunnen de huidige pensioenen sneller worden verhoogd. En dat is na 13 jaar stilstand en bij de huidige prijsstijgingen heel hard nodig.”

Wijzigingen op het wetsvoorstel

Bij de behandeling van het wetsvoorstel zijn er vanuit de Kamerfracties nog diverse wijzigingen op het wetsvoorstel aangebracht. De wet spoort zo kabinet, werkgevers en vakbonden aan om voor mensen die nu geen pensioen kunnen opbouwen, dit wél mogelijk te maken. Hierdoor gaan meer mensen pensioen opbouwen. Daarnaast zijn er extra regels gekomen over de overgang van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel en wordt het ook in het nieuwe stelsel mogelijk dat alle gepensioneerden eenzelfde stijging of daling van hun pensioen kunnen krijgen.

Startleeftijd op 18 jaar

Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United: ‘Jongeren zijn oververtegenwoordigd in de zogenaamde witte vlek, mensen die geen pensioen opbouwen via hun werkgever. In het nieuwe pensioenstelsel komt het zwaartepunt van de opbouw meer aan het begin van de loopbaan te liggen. Een verlaging van de startleeftijd naar 18 jaar is daarom juist nu een belangrijke stap in de goede richting, maar ook dit zal voor veel jongeren nog steeds niet het gewenste effect hebben, door het relatief lage loon dat ze verdienen. Verhoging van de (minimum)lonen en het afschaffen van het jeugdloon vanaf 18 jaar is daarom cruciaal.’

Eerste Kamer aan zet

De FNV gaat ervan uit dat dankzij de grondige behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer het wetsvoorstel zonder vertraging zal kunnen behandelen. De inwerkingtreding per 1 juli 2023 is meer dan gewenst. De FNV roept de minister ook op om, nu het nieuwe pensioenstelsel voor de deur staat, onnodige verlagingen van pensioenen in 2023 te voorkomen.

FNV blijft betrokken bij overgang

De FNV zal ook daarna in alle sectoren de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel helpen organiseren, uiteraard in overleg met de leden, werkenden en gepensioneerden.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.