Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Absurd dat minister studenten naar bijzondere bijstand verwijst voor energietoeslag

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 7 juli 2022

FNV Young & United en de LSVb vinden het absurd dat studenten gebruik moeten maken van de individuele bijzondere bijstand voor de energietoeslag. Dat maakte minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De minister verwijst in haar brief ook naar de studielening die studenten kunnen gebruiken om de kosten te dekken.

Yasmin Ait Abderrahman, vicevoorzitter FNV Young & United: ‘Het is echt absurd, de oplossing waar de minister nu mee komt. Studenten moeten zich eerst maximaal in de schulden steken voor ze recht hebben op individuele bijzondere bijstand, om zo in aanmerking te komen voor de energietoeslag.’

Geen euro voor studenten

Veel Nederlanders met lage inkomens kunnen met de nieuwe plannen een hogere energietoeslag van € 1.300 krijgen, als compensatie voor de stijgende energieprijzen. FNV Young & United en de LSVb (Landelijke Studentenvakbond) vinden dat studenten daar ook recht hebben. Het ministerie denkt daar dus anders over, zo liet ze ook al eerder weten. Joram van Velzen, voorzitter van de LSVb: ‘Eerder bleek al dat het uitsluiten van studenten waarschijnlijk juridisch gezien helemaal niet mag. Het is mooi dat voor andere groepen nu € 500 extra wordt uitgetrokken, maar dat er nog steeds geen euro budget wordt vrijgemaakt voor studenten is schandalig.’

Plannen zijn onuitvoerbaar

Van Velzen: ‘Ook gemeenten hebben aangeven ontevreden te zijn over de plannen, en dat ze voor hen onuitvoerbaar zijn. Als gemeenten zelf de uitvoering moeten regelen komt dat neer op maatwerk voor tienduizenden studenten.’ Volgens de jongerenbonden is ook de voorgestelde individuele bijzondere bijstand niet de juist vorm om studenten te compenseren. De bonden stellen dat de bijzondere bijstand is bedoeld als vangnet voor individuele situaties, niet om tienduizenden mensen te compenseren.

Moties

Vandaag worden meerdere moties rondom energietoeslag voor studenten behandeld in de Tweede Kamer. FNV Young & United en de LSVb roepen politici op om voor de motie van Barbara Kathmann te stemmen. Dat is de enige motie waarin expliciet wordt gevraagd om een plan waarmee studenten ook de energietoeslag krijgen. Overigens kunnen studenten wel een verzoek voor energietoeslag indienen. De jongerenbonden roepen studenten op om bezwaar te maken als hun verzoek tot energietoeslag geweigerd is. Op de website van de LSVb staat hierover meer informatie.