Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Meer pensioenfondsen moeten gaan indexeren, seinen staan op groen

FNV-reactie op berichtgeving indexatie pensioenfondsen

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 23 juni 2022

Vakbond FNV ziet nieuwe, positieve resultaten van het pensioenakkoord terug in de berichtgeving van diverse grote pensioenfondsen die indexatie aankondigen voor 2022.

pensioenindexatie

De FNV wil dat meer pensioenfondsen op korte termijn een pensioenstijging bekend gaan maken, nu het vanaf 1 juli mogelijk is eerder en meer te kunnen indexeren.

Willem Noordman, dagelijks bestuur FNV: ‘Nu is het de taak van de pensioenfondsen om snel over de brug komen met indexatie. De seinen staan op groen. De dekkingsgraden voldoen bij veel fondsen aan de voorwaarden, er is geen reden voor terughoudend. Er is veel te lang niet ge├»ndexeerd en het leven is voor veel mensen, ook voor senioren, een stuk duurder geworden. De verhoging van de pensioenen kan weliswaar de inflatie niet compenseren, maar het kan voor veel mensen net het verschil maken of ze wel of niet kunnen rondkomen.’

Direct resultaat pensioenakkoord

Dat de indexatie nu mogelijk wordt, is een direct resultaat van het nieuwe pensioenakkoord. In de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) kan er sneller worden verhoogd bij positieve resultaten. De FNV heeft vorig jaar gepleit voor versoepeling van de indexatieregels in de aanloop naar de nieuwe WTP. Het kabinet wilde de indexatie pas mogelijk maken als de Kamer heeft ingestemd met de nieuwe pensioenwet. Maar door een wijziging van het besluit FTK (financieel toetsingskader) pensioenfondsen kan dit al eerder. Nu kunnen de pensioenen per 1 juli worden verhoogd als de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden boven de 105% is. Hiervoor lag de grens nog op 110% en kon een enkel fonds indexeren. Bij de meeste grote pensioenfondsen is de dekkingsgraad 105% of meer. En omdat fondsen na de indexatie minstens een actuele dekkingsgraad van 105 moeten overhouden, komt een evenwichtige overstap naar het nieuwe stelsel niet in gevaar.