Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Reactie FNV op Voorjaarsnota

‘Kruimels maken nog geen boterham’

portret Annika Heerekop
Door Annika Heerekop 20 mei 2022

De FNV noemt de Voorjaarsnota een zuinige, eerste stap in de goede richting. Het leed wordt bij een grote groep mensen minder, omdat het wettelijk minimumloon eerder wordt verhoogd, de koppeling met de AOW blijft en de winsten en vermogens zwaarder worden belast. Maar het is volgens de vakbond nog lang niet voldoende.

brood

Minimumloon moet hoger

Tuur Elzinga, voorzitter FNV: ‘De pijn wordt wellicht iets minder, maar van de kruimels die nu worden ‘uitgedeeld’ kunnen mensen met een minimumloon, AOW'tje of uitkering nog geen boterham maken. Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders. Wij vinden dat niemand in Nederland minder dan 14 euro per uur zou moeten verdienen, dus dat minimumloon moet fiks omhoog.’

Behoud koppeling WML en AOW

De vakbond is wel positief dat de koppeling tussen het wettelijk minimumloon en de AOW blijft behouden, maar zet tegelijkertijd een scherpe kanttekening bij de oplossing. Elzinga: ‘Het doorsnijden van de koppeling was principieel onjuist en onacceptabel. Het is goed dat deze na veel protesten is hersteld. Maatschappelijke druk is effectief en helaas nog steeds hard nodig, want de verhoging van de AOW wordt straks vooral door de ouderen zélf betaald.’

Belasten winsten en vermogens

Dat winsten en vermogens wat zwaarder worden belast, vindt de FNV een logische eerste stap naar een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten. Elzinga: ‘Het is toch te gek voor woorden dat ons land steeds rijker wordt, maar veel mensen juist armer?! Het geld hoopt zich op bij grote bedrijven en een kleine groep veelverdieners, terwijl arbeid – de mensen die met werken hun geld moeten verdienen – nog steeds het zwaarst worden belast. Laat dit een eerste stap zijn naar een eerlijkere lastenverdeling.'