Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Onregelmatigheden bij or-verkiezingen

Bezwaarmogelijkheden voor als het fout gaat bij or-verkiezingen

Redactie
Door Redactie 25 mei 2022

Or-verkiezingen worden georganiseerd volgens de bepalingen daarover in het or-reglement. Dat zijn de ‘spelregels voor de wedstrijd’. Als de OR of de verkiezingscommissie zich niet aan deze bepalingen houdt of het gaat (per ongeluk) anders dan in die bepalingen staat, dan kan iedereen daar bezwaar tegen maken.

stempotlood

Elk (goed) or-reglement bevat namelijk een bezwaarregeling. Die houdt in dat je tegen verschillende besluiten van de OR/verkiezingscommissie bezwaar kan maken, namelijk binnen een week na bekendmaking van:

a. de verkiezingsdatum,

b. het verkiezingsregister,

c. de geldigheid van de kandidatenlijst,

d. de vaststelling van de uitslag

e. de voorziening in een tussentijdse verkiezing.

De OR moet zo snel mogelijk op het bezwaar reageren en zonodig passende actie ondernemen. Zo kan de OR/verkiezingscommissie op foutjes gewezen worden en deze tijdens het verkiezingstraject herstellen.

Voorbeeld: bij jou en een aantal andere kiesgerechtigden werkte de inlogcode voor het digitaal stemmen niet op de werktablet of -telefoon. Je hebt dit meteen aan de verkiezingscommissie laten weten maar die onderneemt geen actie. Dan kun je na het bekendmaken van de uitslag officieel bezwaar aantekenen. Benoem hoeveel kiesgerechtigden het betrof en stel dat je vermoedt dat dat verschil van invloed kan zijn op de uitslag. Vraag om de volledige verkiezingsuitslag (het zogenaamde proces verbaal). Het is aan de or om een passende reactie te formuleren.

Geschillenregeling in de WOR

Wie niet tevreden is met het antwoord van de or kan gebruik maken van de algemene geschillenregeling van de Wet op de ondernemingsraden (art. 36 WOR). Ook wanneer pas na de bezwaartermijnen serieuze onregelmatigheden boven water komen, kan artikel 36 de weg zijn om het handelen van de or te toetsen. De kantonrechter doet dan een uitspraak of de WOR en het reglement voldoende zijn nageleefd. De rechter zou kunnen vorderen dat er een nieuwe verkiezing gehouden wordt. 

Tips voor de or

Je collega’s weten vaak niet hoe een or-verkiezingen precies in zijn werk gaat en weten al helemaal niet dat er een bezwaarprocedure is. Als gevolg daarvan stellen ze veel vragen, terwijl ze met een snel afgehandeld bezwaar sneller gerustgesteld zullen zijn. Goede communicatie rondom verkiezingen en het or reglement op een vindbare plaats is daarom handig in de verkiezingsperiode.

Zelf als or-lid het reglement nog eens goed doorlezen is altijd handig, en bij verkiezingen zeker. Laat je niet verrassen door vragen en handel bezwaren serieus af.