Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Goede scholing voor de ondernemingsraad

Redactie
Door Redactie 25 mei 2022

De Wet op de ondernemingsraden bepaalt dat voor de scholing van or-leden minimaal 5 dagen per jaar beschikbaar is. Voor leden van een commissie is dat minimaal drie dagen.

boek

Ook PVT-leden hebben recht op tijd voor scholing, alleen geeft de wet hier geen minimaal aantal dagen voor aan. De OR, OC of PVT kan als geheel op scholing gaan en ook kunnen individuele leden een training volgen.

Stichting SCOOR-RMZO

Scholing die van voldoende kwaliteit is draagt bij aan de medezeggenschap in een organisatie. De stichting SCOOR-RMZO, die is ondergebracht bij de SER, ziet toe op de kwaliteit van opleidingen voor leden van ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen. Dat doet SCOOR-RMZO op twee manieren: met certificering van opleidingsbureaus en met registratie van medezeggenschapsopleiders.

Certificering van opleidingsbureaus

 SCOOR-RMZO certificeert opleidingsbureaus aan de hand van een regeling met criteria waaraan een bureau dient te voldoen. Het certificaat geeft de ondernemingsraad het vertrouwen dat het opleidingsbureau voldoende kennis in huis heeft om de leden op het gebied van medezeggenschap naar behoren te scholen.

Registratie van medezeggenschapsopleiders

Daarnaast biedt SCOOR-RMZO opleiders in de medezeggenschap de mogelijkheid zich bij SCOOR-RMZO te laten registreren en via een systeem van permanente educatie hun vakbekwaamheid bij te houden. Het vak van medezeggenschapsopleider stelt namelijk hoge eisen aan de mensen die het uitoefenen. Hij of zij moet bijvoorbeeld met groepen kunnen omgaan, kennis van arbeidsverhoudingen hebben, zich in de context van een ondernemingsraad kunnen verplaatsen en in staat zijn te schakelen in de rol van opleider, coach en adviseur. Een bij SCOOR-RMZO geregistreerde opleider moet aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen.

Meer informatie over SCOOR-RMZO vind je op de website van de SER