Vier op vijf Nederlanders wil dat AOW meestijgt met wettelijk minimumloon

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 21 april 2022

Ruim vier op de vijf Nederlanders (82%) vinden dat de AOW moet meestijgen met het wettelijk minimumloon (behoud koppeling). Niet alleen ouderen (94%), maar ook een ruime meerderheid van de jongeren tot en met 34 jaar (66%) vindt dit.

Koppeling AOW

Dat het de Nederlandse schatkist zo’n 2 miljard euro kost, heeft verder geen invloed op hun mening. Dit blijkt uit onderzoek van FNV / I&O Research onder een representatieve groep van 2.292 Nederlanders.

Grote meerderheid kiezers coalitiepartijen ook vóór

De resultaten van het onderzoek zijn ook uitgesplitst naar kiesgedrag. De kiezers van vrijwel alle partijen vinden de koppeling belangrijk. Het hoogst scoorden de kiezers van de SP (95%), 50Plus (94%), BBB (91%) en PvdA (90%). De  kiezers van Volt (66%) vonden de AOW-koppeling het minste belangrijk. 

Ook de kiezers van de coalitiepartijen – de partijen die in het regeerakkoord besloten tot het doorsnijden van de koppeling – willen dat de AOW blijft meestijgen met het wettelijk minimumloon. Zo stemden de achterbannen van de coalitiepartijen CU (82%), CDA (81%), VVD (77%) en D66 (72%) ook ruim vóór.

Groeiend verzet

FNV ziet de resultaten van het onderzoek als flinke steun voor  acties tegen de plannen die de coalitie met de AOW heeft.

Willem Noordman, dagelijks bestuurslid FNV: ‘Zo’n overduidelijke uitslag laat maar zien dat de koppeling tussen lonen en uitkeringen heel erg belangrijk is voor heel veel Nederlanders. Het sterkt ons in de strijd voor leefbare inkomens, en in dit geval de AOW. Het enige zinnige dat het kabinet kan doen is een streep zetten door hun onzinnige plan.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.