Verhogingen pensioenen komt eindelijk dichterbij

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 27 januari 2022

De FNV ziet dat verhogingen van de pensioenen eindelijk dichterbij komen dankzij de stijgende dekkingsgraden én de door de FNV bepleite versoepeling van de indexatieregels. Fondsen mogen gaan indexeren als hun beleidsdekkingsgraad* boven de 105% ligt. Eerder was dat 110%, met nog een stevige aanvullende eis, dat ook in de jaren daarop geïndexeerd zou moeten kunnen worden.

Met het nieuwe stelsel in het vooruitzicht is het kabinet bereid deze soepeler regels in 2022 in te laten gaan.

Willem Noordman, pensioenonderhandelaar van de FNV: ‘Wij zijn blij dat het perspectief op stijging van de pensioenen eindelijk dichterbij lijkt te komen. Na al die magere jaren dat  gepensioneerden niet zijn gecompenseerd voor prijsstijgingen. Ook de pensioenopbouw voor werkenden steeg niet. Van de vijf grote fondsen geldt de stijging zeker voor Pensioenfonds Bouw. Voor de andere vier en misschien ook kleinere pensioenfondsen kan dat ook, als de dekkingsgraad nog een paar punten doorstijgt. Daarmee tekent zich het eerste voordeel van het Pensioenakkoord af. Na de overstap van alle fondsen naar het nieuwe stelsel zullen verhogingen van de pensioenen vaker gaan voorkomen en groter zijn dan verlagingen. Dat bleek recent uit een Netspar onderzoek. Het is nu zaak om haast te maken met het nieuwe pensioenstelsel.’

Ruim boven 100%

De vijf grote pensioenfondsen hebben hun financiële positie in 2021 sterk verbeterd, blijkt uit de vandaag verschenen cijfers. Hun actuele dekkingsgraden zijn alle vijf ruim boven de 100%. Dat betekent dat kortingen die vorig jaar nog dichtbij leken, naar de achtergrond verdwijnen. Verhoging komt dichterbij. Dit beeld ziet de FNV ook bij de overige pensioenfondsen.

Een kanttekening is echter ook op zijn plaats. De onzekerheid over Oekraïne kan roet in het eten gooien en de groei van de financiële markten is altijd onvoorspelbaar. In januari daalden de beurskoersen.

*Beleidsdekkingsgraad: de gemiddelde verhouding tussen wat in kas is en toekomstige verplichtingen aan deelnemers pensioenfonds over de laatste 12 maanden

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.