Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV: Schaf 'Regeling Dienstverlening aan Huis' af

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 17 december 2021

De FNV roept de politiek op om de Regeling Dienstverlening aan Huis af te schaffen, zodat alle huishoudelijk werkers toegang krijgen tot sociale zekerheid. Ook beraadt de vakbond zich op verdere stappen voor compensatie van deze groep werkenden.

FNV blij met uitspraak rechtbank Rotterdam 

Gisteren oordeelde de rechtbank Rotterdam dat PGB (persoonsgebonden budget) zorgverleners, die werken onder de Regeling Dienstverlening aan Huis, voortaan recht hebben op sociale zekerheid, zoals een WW-uitkering. FNV vicevoorzitter Kitty Jong is blij met de uitspraak: 'Eindelijk gerechtigheid voor al die zorgwerkers die zonder het vangnet van sociale zekerheid werkten.'

De FNV heeft zich vanaf de invoering van de regeling in 2006 verzet tegen het feit dat deze werknemers, voornamelijk vrouwen, geen recht hebben op WW, doorbetaling bij langdurige ziekte en pensioen. 'Het is schandalig dat we in ons land werknemers hebben uitgesloten van basale werknemersrechten. We moeten nu de volgende stap zetten, zodat alle werknemers als volwaardige werknemers worden behandeld.'

Achtergrond over de Regeling Dienstverlening aan Huis

In 2006 is de Regeling Dienstverlening aan Huis (RDaH) ingevoerd. Particuliere huishoudens konden door deze regeling gemakkelijk mensen inhuren voor werk rond het huis, zoals: schoonmaakwerk, op de kinderen passen en werk in de tuin. Wanneer een werknemer minder dan vier dagen per week bij hetzelfde huishouden in dienst is, hoeven er geen sociale premies afgedragen te worden. Daardoor hebben de werknemers onder de RDaH nauwelijks een vangnet wanneer ze ontslagen worden of ziek worden. Ook bouwen ze geen pensioen op.

Rechter: Regeling is indirecte discriminatie van vrouwen

Onder de regeling vallen ook zorghulpen die betaald worden uit een persoonsgebonden budget en alfahulpen in de thuiszorg. Omdat vooral vrouwen werken onder deze regeling oordeelde de rechter dat de regeling neerkomt op indirecte discriminatie en daarom van nu af aan niet meer mag worden toegepast. De uitspraak van de rechter kan gevolgen hebben voor zo'n 60.000 PGB zorgverleners. 

In de zorg werd de regeling vooral gebruikt om te bezuinigen op de zorgkosten. In de kinderopvang werken sommige gastouders op basis van deze regeling. Het schoonmaakwerk bij huishoudens thuis valt hier ook onder. Omdat dit werk in Nederland niet is geformaliseerd, werken vrijwel alle werknemers die bij mensen thuis schoonmaken zonder bescherming vanuit de sociale zekerheid.

Platformeconomie misbruikt regeling

Ook wordt in de platformeconomie gebruik gemaakt van deze Regeling. Met succes heeft FNV al een rechtszaak gevoerd tegen Helpling. Kitty Jong: 'De Regeling Dienstverlening aan Huis wordt door diverse platformbedrijven misbruikt om onder hun werkgeversverantwoordelijkheid uit te komen. Als FNV zullen we dit blijven bestrijden en ons in blijven zetten voor volwaardige werknemersrechten voor iedereen.'

Recht op volwaardige werknemersrechten

In 2011 werd het ILO Verdrag 189 afgesloten. Dit verdrag regelt dat huishoudelijk werkers recht hebben op volwaardige werknemersrechten. Nederland stemde in 2011 voor dit verdrag, maar heeft het nog niet ingevoerd in Nederlandse wetgeving. Ondanks acties vanuit onder andere de FNV. Eerder werd Nederland al op de vingers getikt door de VN commissie die rapporteert over het VN Vrouwenverdrag. Omdat vooral vrouwen werkzaam zijn als huishoudelijk werker en een slechtere arbeidspositie hebben, is er volgens de VN sprake van discriminatie op grond van geslacht. Hierdoor hebben 95% van de huishoudelijk werkers in Nederland geen toegang tot sociale zekerheid. Dit zou wat de FNV betreft zo snel mogelijk gerepareerd moeten worden.