Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Wetsvoorstel coronatoegangsbewijs schaadt werknemersrechten

Oproep vakbonden tot intrekken

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 23 november 2021

De vakbonden FNV, CNV en VCP hebben vandaag in een brief* aan de Tweede Kamer aangegeven, dat zij willen dat minister De Jonge het wetsvoorstel intrekt dat het mogelijk maakt coronatoegangsbewijzen (CTB’s) op de werkvloer te controleren. De Tweede Kamer kreeg het wetsvoorstel gisteravond toegestuurd.

Qr-code

De vakbonden vinden dat het wetsvoorstel de rechten van werknemers schendt: hun medische privacy en recht op lichamelijke integriteit. Waar het één van de doelen was om een veiliger werkvloer te creëren, is het doel van de wet nu de besmettingscijfers omlaag te brengen. Hierdoor wordt feitelijk een vorm van vaccinatiedwang ingevoerd. Het wetsvoorstel treft bovendien de cruciale werknemers die niet thuis kunnen werken. Werknemers die geen CTB kunnen of willen laten zien of een rood vinkje krijgen, kunnen uiteindelijk worden ontslagen.

Afhankelijk van inkomen

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Naar je werk móet je, je bent ervan afhankelijk voor je inkomen. Dat is wat anders dan naar een café of concert gaan waar je je CTB moet tonen. Wij vinden het ongehoord dat mensen die cruciaal werk verrichten en op de werkvloer moeten zijn, nu met controle te maken krijgen die kan uitmonden in ontslag. Het is een regelrechte aanval op werknemersrechten. Terwijl de werkvloer ook veilig kan zijn met goede maatregelen zoals afstand houden, mondkapjes, spatschermen, hygiëne en voldoende ventileren. Maar daar lijkt het niet meer om te gaan.’

De vakbonden verwachten vooral de flexwerkers, uitzend- en oproepkrachten snel hun werk en inkomen kwijt zullen raken. Dat gebeurde anderhalf jaar geleden ook, terwijl er ook voor hen loonsteun was.

Polarisatie werkvloer

CNV-bestuurslid Jan Pieter Daems: ‘Wat nodig is in deze crisis, is dat we er samen uitkomen, niet dat we werknemersrechten op deze manier aantasten. Dat polariseert de werkvloer. Terwijl iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid heeft te nemen in de bestrijding van de coronapandemie. En als mensen naar huis worden gestuurd, wie moet dan het werk doen?’

In de horeca, cultuur en evenementensector en niet-essentiële dienstverlening, zoals bijvoorbeeld de kapper, wordt het checken van het CTB verplicht. Afhankelijk van het effect -of meer mensen zich laten vaccineren in verplichte sectoren, en hoe het in praktijk loopt- kan de minister ook andere sectoren aanwijzen die verplicht moeten gaan controleren.

Verhoudingen onder druk

Nic van Holstein, voorzitter VCP: ’We moeten uitkijken voor een hellend vlak, waarbij tijdelijke maatregelen voor corona de verhouding tussen werkgever en werknemer onder druk zetten. We hebben niet voor niets een oproep gedaan tot herbezinning. Voor een veilige werkplek zijn werkgevers en werknemers zelf aan zet: gebruik het gezonde verstand om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.’

Jong: ‘Het overheidsbeleid faalt. Het kabinet had moeten opschalen in de zorg, de adviezen van het OMT en de WHO eerder moeten opvolgen, alle veiligheidsmaatregelen moeten handhaven en kiezen voor een gerichte overtuigingsstrategie naar groepen waar de vaccinatiegraad nog laag is. In plaats daarvan houdt men de politieke handen schoon, maar voert via de werkvloer een indirecte vaccinatieplicht in, die vooral de kwetsbaren op de arbeidsmarkt zal raken.’

De vakbonden dringen er bij de Tweede Kamer op aan het wetsvoorstel af te wijzen.

Zie hier de brief die FNV, CNV en VCP aan de Tweede Kamer hebben gestuurd

Zie hier een extra webbericht