Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV verhoogt druk op pensioenfondsen: beleggingen sneller vergroenen

portret José Kager
Door José Kager 8 oktober 2021

De FNV verhoogt de druk op pensioenfondsen om werk te maken van een eerlijke klimaattransitie. Sneller afbouwen van fossiele beleggingen en ophogen van duurzame investeringen is volgens de vakbond noodzakelijk om klimaatdoelen te halen. De bond gaat daarvoor haar invloed in pensioenfondsen maximaal aanwenden.

Bestuurslid Bas van Weegberg, portefeuillehouder klimaat: ‘Wij gunnen jong en oud een goed pensioen in een leefbare wereld. Daarom moeten pensioenfondsen alles op alles zetten zodat we binnen de 1,5 graden opwarming blijven.’

Groen én sociaal

FNV sprak zich eerder in haar klimaatvisie uit voor meer groene pensioenbeleggingen. Al langer benadrukt de vakbond het belang van maatschappelijk verantwoord beleggen in pensioenfondsbesturen. Van Weegberg: ‘Wij gaan voor groen én sociaal. Investeer in projecten die een eerlijke transitie bevorderen, met goede groene banen en omscholing en compensatie voor werknemers in de fossiele sector.’

Goed rendement

Willem Noordman, portefeuillehouder pensioenen FNV-bestuur: ‘We geven nu een duidelijk signaal af aan alle pensioenfondsen. Als bedrijven niet met een onomkeerbaar plan komen om de klimaatdoelen te halen, vormen zij niet langer een goede pensioenbelegging. En rendement mag geen excuus zijn, groene beleggingen renderen goed en steeds beter.’

Manifest

Later vandaag biedt een groep leden het FNV-bestuur een manifest aan. Dat manifest roept pensioenfondsen op vóór 2025 fossiele beleggingen af te bouwen en het vrijgekomen geld te investeren in duurzame klimaatoplossingen. Noordman: ‘Heel goed dat leden zich roeren. Pensioengeld is immers van deelnemers. Met leden en onze vertegenwoordigers in pensioenfondsen gaan we verdere vergroeningsstappen zetten.’