Strafbaarheid opvragen test- en vaccinatiebewijs door werkgevers moet in tijdelijke coronawet

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 30 september 2021

Vakbond FNV wil dat in de tijdelijke coronawet wordt opgenomen dat het vragen naar test- en vaccinatiebewijzen van werknemers door werkgevers strafbaar is.

coronacheck

Daarmee reageert de FNV op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat ze niet zullen optreden tegen bedrijven die een bewijs eisen, omdat het ‘ondanks dat het verboden is, het niet precies zo in de wet staat, waardoor we niet kunnen optreden'. De overheid verwacht dat werknemers dit zelf, al dan niet via de rechter, oplossen.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Hiermee verklaart het ministerie de werknemers in principe vogelvrij. De opvatting van het ministerie dat ‘werkgevers en werknemers er wel samen uit komen of anders de werknemer dan maar naar de rechter stapt’, is verwerpelijk. Hiermee wordt nadrukkelijk de hand boven het hoofd van werkgevers gehouden. Werknemers staan namelijk vanwege de machtsverhouding altijd al met 1-0 achter op hun werkgevers. Bovendien sorteert de minister van VWS voor op de zaken, door al te praten over een toekomstige wettelijke grondslag. Wij zeggen juist: gebruik de tijdelijke coronawet om het vragen naar test- en vaccinatiebewijzen door werkgevers strafbaar te stellen en ondersteun werknemers hiermee om hun rechten te beschermen.’

Communicatie ministerie moet duidelijker

Tevens wil de FNV dat het ministerie snel onduidelijk wegneemt door hun communicatie hierover op hun website aan te passen. Hierdoor blijft onduidelijkheid bestaan die alleen maar voor meer onrust op de werkvloeren zorgt.

Jong: ‘Het is ook onbegrijpelijk hoe de minister tot deze uitspraken komt. Ik zit aan dezelfde overlegtafel als werkgevers en heb expliciet van alle partijen aan tafel gehoord dat dit niet de manier is om dit probleem zo op de lossen.’

De vakbond ziet een toename in het aantal telefoontjes van werknemers die onder druk staan van hun werkgevers een vaccinatiebewijs via de CoronaCheckapp te overleggen. Zo heeft FNV al diverse klachten ontvangen dat werkgevers loon inhouden, mensen verlof laten opnemen of op onbetaald verlof sturen wanneer ze geen bewijs van vaccinatie kunnen overleggen. FNV roept de leden op, om meldingen te blijven doorgeven om de aard en omvang te bepalen.

Vaccinatiegraad verhogen

Jong: ‘Laat ik duidelijk zijn; we zijn vóór een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Dat is goed voor de veiligheid op de werkvloer, voor sectoren die nog te maken hebben met beperkingen, én het helpt tegen overbelasting van de zorg. Maar we willen de medische privacy van werknemers hiervoor niet te grabbel gooien. Op dat recht moeten we als samenleving zuinig zijn.’

FNV zegt dat er andere manieren zijn om de werkvloer veilig te houden, zoals het bewaren van afstand en werknemers te vragen thuis te blijven als ze ziek zijn. Ook wijst de FNV op andere manieren om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarbij denkt de vakbond aan specifieke voorlichting van de GGD aan diverse groepen. Of eventueel op het werk, als de bedrijfsarts geconstateerd heeft dat afdelingen mogelijk een wat lagere vaccinatiegraad hebben. Maar zonder dat medische gegevens van individuen worden geregistreerd en gedeeld met werkgevers.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.