Nederland op plek 4 van ranglijst belastingparadijzen

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 9 maart 2021

Nederland blijft hoog scoren als belastingparadijs voor multinationals wereldwijd. Dat blijkt vandaag uit de nieuwe Corporate Tax Haven Index, gepubliceerd door Tax Justice Network.

StopbelastingparadijsNL

Ondanks beloftes tot verbetering de afgelopen jaren, staat ons land op de vierde plek na de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda. Vijf politieke partijen committeren zich aan het een manifest - onder andere van vakbond FNV - om deze positie te veranderen.

Belastingontwijkingsconstructies

Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s afgelopen week bleek dat bijna alle politieke partijen de vennootschapsbelasting willen verhogen. Een hoger tarief alleen is echter niet de oplossing. Zolang grote bedrijven gebruik kunnen maken van allerlei belastingontwijkingsconstructies zullen zij dat tarief effectief nooit betalen.

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: 'Wij betalen allemaal belasting, werkenden voorop. Multinationals betalen daarentegen nauwelijks mee, terwijl zij wel profiteren van de veiligheid, het onderwijs en de zorg die met belastingen – hier en elders – worden bekostigd. Allemaal gefaciliteerd door onze overheid. De komende verkiezingen bieden Nederlanders dé kans om een einde te maken van Nederland belastingsparadijs. En dit nieuwe kabinet moet de aanpak van belastingontwijking tot prioriteit maken. Dan betalen multinationals eerlijk mee aan de agenten in de wijk, leerkrachten voor de klas en handen aan het bed.'

NL tweede keer op plaats 4

Nederland staat voor de tweede keer op rij op plek 4. Vergeleken met de ranglijst uit 2019 is de score zelfs toegenomen van 78 naar 80 op een schaal van 100. Dat komt doordat er nog steeds ingewikkelde belastingontwijkingsroutes bestaan (zoals via informeel kapitaal en royalty’s) die grote geldstromen blijven aantrekken. Daarnaast wordt ook gewezen op het lage effectieve belastingtarief, het gebrek aan transparantie en een agressief fiscaal verdragsbeleid. 

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties - van Tax Justice Nederland, ActionAid, Oxfam Novib, Vakbonden FNV en CNV, SOMO, TNI, Both Ends, TNI en de voorzitter van de Europese belastingcommissie, Paul Tang - startte daarom in februari een petitie en schreef een manifest met concrete voorstellen om belastingontwijking aan te pakken. Internationale samenwerking staat bovenaan. Daarnaast moet Nederland ook zelf stappen zetten om haar rol als doorsluisland te beëindigen. Als laatste moet er gewerkt worden aan meer transparantie. Zo moeten grote bedrijven openbaar maken hoeveel belasting ze betalen in Nederland. Vijf politieke partijen (CU, GL, PvdA, PvdD en SP) hebben het manifest ondertekend, met daarbij hun steunbetuigingen (zie ook www.stopbelastingparadijs.nl

Corporate Taxe Haven Index

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.