Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Onderhandelingen cao voor schoonmakers verplaatst

Huidige cao verlengd, loonsverhoging van 1,5% per 1 juni blijft staan

portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 18 februari 2021

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor schoonmakers zijn uitgesteld tot na de zomer. De FNV heeft dit afgesproken met CNV en Schoonmakend Nederland. De huidige cao zou aflopen in juli, maar wordt met een halfjaar verlengd. Schoonmakers krijgen per 1 juni gewoon hun loonsverhoging van 1,5% en later hun eindejaarsuitkering van 4,2%.

FNV: overleg cao schoonmakers na de zomer

De drie onderhandelende partijen hebben goede hoop dat ze na de zomer weer met elkaar aan de fysieke onderhandelingstafel kunnen gaan zitten.

Op veilige manier onderhandelen

‘Als schoonmakers doen wij ontzettend belangrijk werk. Dat hebben wij tijdens deze crisis wel laten zien', zegt Kadija Tahiri, president van het FNV Schoonmakersparlement. 'We verdienen dus een goede cao. Maar daar willen we wel op een goede en veilige manier over kunnen onderhandelen. En dat is op dit moment gewoon lastig. Dus stellen we de gesprekken even uit.’

Dit is goed voor de hele sector

Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland, sluit zich aan bij de woorden van Khadija: ‘Het is goed dat in deze onzekere tijd van corona en economische ontwikkelingen wordt gekozen voor rust door een ongewijzigde verlenging van de cao, zonder extra kostenverhogingen in 2021. De schoonmaaksector is fors geraakt door de coronacrisis. De onderhandelingen verplaatsen komt de hele sector ten goede.’

Even bezig met andere zaken 

Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen: ‘We merken dat onze leden op dit moment met heel andere zaken bezig zijn dan hun cao. Denk aan alle onzekerheid rond de coronacrisis en wat dit allemaal voor gevolgen heeft voor hun leven en hun werk. Daarom is het goed dat we de cao-onderhandelingen nu wat verplaatsen.’

Een cao voor 125.000 schoonmakers

De cao Schoonmaak geldt voor zo’n 125.000 mensen die werken voor ongeveer 3.300 schoonmaakbedrijven in Nederland.