Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Uitbreiding steunpakket bittere noodzaak

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 21 januari 2021

De uitbreiding van het steunpakket, zoals dat vandaag door het kabinet is gepresenteerd, is noodzakelijk om de economie overeind te houden en banen niet te laten verdwijnen.

Steunpakket

Han Busker, voorzitter FNV: ‘De miljarden die nu extra worden uitgegeven moeten hun weg vinden naar de mensen en de bedrijven die het nodig hebben. Het is heel verstandig dat besloten is de steun nu niet af te bouwen en op onderdelen uit te breiden. De ontwikkeling van het virus is zeer onvoorspelbaar en het einde lijkt nog niet in zicht, met alle financiële gevolgen van dien voor mensen en bedrijven. De voortzetting en uitbreiding van het steunpakket geeft bedrijven ruimte om mensen in dienst te houden en door te betalen.’

Ophoging NOW en TVL

Busker: ’Het verruimen van de NOW-regeling en het ongedaan maken van de geplande afbouw in het volgende kwartaal is van groot belang om banen te behouden en geeft perspectief aan de bedrijven en de mensen die daar weken. Dat de NOW-steun hierbij is verhoogd is heel belangrijk. De uitbreiding van de TVL zorgt er voor dat met name kleine ondernemers, zoals kappers en kunstenaars, maar ook sportverenigingen extra steun ontvangen.’

Uitrol TONK

Al geruime tijd zet de FNV zich in voor steun voor mensen die buiten iedere regeling vallen, maar door de coronacrisis wel in financiële problemen zijn gekomen. De TONK, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten-regeling voorziet in ondersteuning wanneer er een onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in het inkomen plaatsvindt. Busker: ‘Er zijn veel huishoudens die financieel in de problemen zijn gekomen en die nu nergens op terug kan vallen. Dat de TONK nu kan worden aangevraagd met terugwerkende kracht vanaf 1 januari jongstleden is heel goed, maar de vaart om dit uit te keren door de gemeentes moet er snel in komen.’

Coronaverlof

De FNV blijft zich zorgen maken over de sociale gevolgen van het coronavirus. Bijna iedereen heeft op de werkvloer te maken met de gevolgen en de maatregelen van het virus, en ook veel thuissituaties zijn door deze crisis geen goede vervangende werkplekken meer. Vooral de druk op ouders die werk, zorg en thuisonderwijs voor kinderen moeten combineren is erg hoog.

Busker: ‘Het coronaverlof zoals dat al op tal van andere plekken in Europa is georganiseerd, blijkt hier een prima oplossing voor. Na het eerdere bericht van de minister van Onderwijs dat het kabinet hier financieel aan ging bijdragen, wordt dit verlof nu, vanwege uitvoeringsproblemen aan de kant geschoven. Het water staat veel thuiswerkers en mensen die na hun werk nog door moeten met het begeleiden van jonge kinderen, aan de lippen. Hier moet echt een oplossing voor gevonden worden.’