Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Kandidaten voorzitterschap FNV

portret Mariëtte van Dijk
Door Mariëtte van Dijk 11 december 2020

Begin 2021 kiezen de leden van de FNV wie het stokje van Han Busker overneemt als voorzitter van de FNV. Vrijdagavond heeft het Ledenparlement van de FNV de definitieve kandidatenlijst vastgesteld en bekend gemaakt: Tuur Elzinga (51) en Kitty Jong (56) zijn de kandidaten.

Alle bijna één miljoen FNV-leden kunnen vanaf 4 februari 2021 stemmen op de kandidaten. Op 10 maart 2021 wordt de uitslag van de verkiezing bekend gemaakt en benoemt het Ledenparlement de nieuwe FNV-voorzitter voor de periode 2021-2025.

De kandidaten

Kitty Jong werkte voordat zij bij de FNV kwam aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, onder meer als ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad. Daarnaast was zij gemeenteraadslid in haar woonplaats Weesp. Sinds 2017 maakt Kitty deel uit van het FNV bestuur waarin zij verantwoordelijk is voor zorg, arbeidsomstandigheden, energiebeleid/duurzaamheid, diversiteit, sociale zekerheid en medezeggenschap/corporate governance.

Tuur Elzinga zat 9 jaar lang in de Eerste Kamer voor de SP en werkte als beleidsadviseur bij Mondiaal FNV. In 2012 was hij ‘kwartiermaker’ voor de omvorming van de FNV. Dat leidde uiteindelijk tot de fusie van de grootste afzonderlijke FNV-bonden. In zijn huidige functie in het bestuur van de FNV is Tuur vooral bekend als onderhandelaar bij de onderhandelingen over het Pensioenakkoord. Daarnaast heeft hij ook Internationale Zaken en belastingen in zijn portefeuille.

Meer informatie

Meer informatie over de kandidaten vind je hier op onze website.

Verkiezingsdebat 3 februari

Wil je kennis maken met de kandidaten, meld je dan aan voor het online voorzittersdebat op 3 februari 2021.

Kandidaatstellingsprocedure

In de media circuleerden afgelopen weken ook namen van andere potentiële kandidaten. Alle kandidaten hebben het toetsingsproces doorlopen dat statutair is vastgelegd door het Ledenparlement. De kandidaten die niet op de uiteindelijke kandidatenlijst terecht zijn gekomen hebben in het proces een negatief advies ontvangen van de onafhankelijke externe toetsingscommissie. Ook een eventuele verzoekprocedure richting het Ledenparlement van de FNV om alsnog op de kandidatenlijst te worden geplaatst, heeft in dat geval geen succes gehad.