Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Productief thuiswerken doe je zo: 3 tips

Download de gratis brochure

Redactie
Door Redactie 21 september 2020

Sinds het begin van de coronacrisis werken we meer dan ooit vanuit huis. Het overgrote deel ervaart dit thuiswerken als positief. Je hebt geen last meer van treinvertragingen, files op de weg, zeurende collega’s of vroeg opstaan. Thuiswerken lijkt dan ook de ideale oplossing. Maar er zijn allerlei valkuilen die ervoor zorgen dat je minder productief bent. In dit artikel geven we je tips hoe je van je thuiswerkdag een productieve dag maakt.

Tip 1: creëer een nieuwe routine

Een goede planning en zelfdiscipline zijn erg belangrijk bij thuiswerken. Beschouw thuiswerken daarom hetzelfde als werken op kantoor. De grootste verleiding thuis is  om dingetjes ‘even’ tussendoor te doen, zoals de was, je kind helpen met huiswerk of een kleine boodschap doen. 

Maak liever een planning, een to-do lijst die je die dag moet afvinken. En houd normale werktijden en een normaal kantoorritme aan. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk en daarom zie je dat bedrijven steeds vaker de dag aftrappen met een Zoom of Skype-meeting. Hierin wordt de agenda van de dag besproken en ben je even visueel in contact met je collega’s.

Tip 2: doe alsof je naar kantoor gaat

 Zorg voor een vaste werkplek in huis en laat je huisgenoten weten dat die plek voortaan jouw kantoor is. Dat wil zeggen dat ze niet om de haverklap kunnen binnenvallen. Spreek bijvoorbeeld af dat als de deur dicht is, je niet gestoord wil worden. Geef ook duidelijk aan wanneer je naar je thuiskantoor gaat en wanneer je weer gewoon ‘thuis’ bent. Werk ook niet tot het laatste moment door, maar neem de tijd om je agenda voor de volgende werkdag te bepalen. 

Tip 3: hou thuiswerken vooral ook leuk

Werk je vrijwillig vanuit huis, dan zal je daar vaak de voordelen van inzien. Werk je noodgedwongen thuis, zoals nu tijdens de crisis, dan is het misschien lastiger om gemotiveerd te blijven. Zeker als je niet weet of thuiswerken het ‘nieuwe normaal’ gaat worden. Daarom hier een aantal tips om het langer thuiswerken leuk te houden:

  • Gebruik je WhatsApp voor een informeel praatje met je collega’s 
  • Stuur elkaar foto’s van je thuiskantoor
  • Gebruik de tijd die je normaal kwijt bent aan reizen voor een wandeling
  • Gebruik Skype, Zoom of MS Teams om eens gezamenlijk koffie te drinken

Download de gratis brochure Zo wordt thuiswerken een succes!

Werk je vanuit huis of ben je van plan om vanuit huis te gaan werken? Laat je dan informeren door de nieuwe brochure van de FNV. In deze brochure geeft de FNV tips om zoveel mogelijk de voordelen van thuiswerken te ervaren en de nadelen te verminderen. Doe er je voordeel mee!