Kabinet moet werkende ouders en mantelzorgers tegemoet komen

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 16 september 2020

De FNV roept het kabinet op om werkende ouders en mantelzorgers tegemoet te komen met extra betaald verlof, gedurende de coronacrisis. Anders doen zeker vrouwen weer structurele stappen terug op de arbeidsmarkt,

vrouw stress

Voor deze werknemers blijft het tijdens deze coronacrisis lastig om hun werk met de zorg voor kinderen of voor hulpbehoevende familieleden te combineren. Nu dreigen ouders weer minder te kunnen werken, omdat kinderen naar huis worden gestuurd vanwege coronabesmettingen op school of het kinderdagverblijf. Of kinderen moeten thuis blijven omdat ze verkoudheidsklachten hebben.

Extra betaald verlof nodig

Uit cijfers blijkt dat vrouwen sinds de corona-uitbraak veel minder uren zijn gaan werken dan mannen. Daar komt bij dat mantelzorgers melden dat dat de zorg zoals dagbesteding nog niet op volle sterkte is, waardoor hun zorglast de afgelopen maanden alleen maar verder is gestegen. De druk neemt zo toe dat mantelzorgers, voor het grootste deel vrouwen, minder uren zijn gaan werken, ontslag hebben genomen of door ziekte zijn uitgevallen.

Judy Hoffer, dagelijks bestuurder FNV: ‘Werkende ouders en mantelzorgers werken al geruime tijd onder hoge druk. Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt en er vrees is voor een tweede golf, neemt die druk alleen maar toe. De huidige wettelijke verlofregelingen schieten tekort voor deze uitzonderlijke situatie. Extra betaald verlof is hard nodig, want zeker vrouwen doen anders weer stappen terug op de arbeidsmarkt. Maar ook werkgevers hebben een rol hierin en roepen wij opnieuw op tot coulance met het toekennen van verlof.’

Kinderopvang moet ook voorrang krijgen op testen

Vorige week bleek dat veel kinderopvanglocaties verwachten te sluiten, omdat werknemers uitvallen door corona. Hoewel de kinderopvang essentieel is voor werkende ouders, vallen kinderopvangmedewerkers niet onder voorrangsregeling – zoals het zorg- en onderwijspersoneel – van het coronatestbeleid.

Hoffer: ‘Het effect is dat veel werkende ouders, waaronder ook zorg- en onderwijspersoneel, daardoor opnieuw in de problemen komen en alsnog niet kunnen werken. Wij vinden dat ook kinderopvangmedewerkers voorrang moeten krijgen op testen. Kinderopvang is een essentieel onderdeel voor goed functionerend systeem om zorg en arbeid te kunnen combineren.’

Coronaverlof

Tijdens de lockdown waren scholen en kinderdagverblijven gesloten en konden alleen ouders in cruciale beroepen gebruik maken van de noodopvang. Veel ouders kwamen daardoor in de problemen. In tegenstelling tot veel andere Europese landen heeft de Nederlandse regering geen maatregelen genomen om ouders tegemoet te komen. De FNV riep eerder op tot betaald coronaverlof zoals in Belgiƫ, maar hierin kwam het kabinet medewerkers hierin niet tegemoet.

De FNV zal de gevolgen van de coronacrisis voor ouders en mantelzorgers de komende maanden nader onderzoeken.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.