Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Han Busker maakt in maart 2021 plaats voor volgende voorzitter FNV

portret Guus Staats
Door Guus Staats 16 september 2020

In maart volgend jaar draagt Han Busker het stokje over aan de volgende voorzitter van de FNV. Busker: ‘Toen mij 4 jaar geleden gevraagd werd om voorzitter te worden, heb ik gezegd dat ik dat met veel plezier wilde doen, en wel voor één periode. Aan die afspraak ga ik me houden.’

Nog veel te doen

Busker: ‘In maart maak ik plaats voor een volgende voorzitter. Die treft een vereniging aan die volop in beweging is, bijna 1 miljoen leden heeft en waar zich dagelijks 100 tot 150 nieuwe leden bij aansluiten, iedere dag opnieuw. Die instroom laat zien dat de ingezette strategie om meer jongeren aan de FNV te binden, werkt. Het komende half jaar is er nog veel te doen, de economische gevolgen van de coronacrisis hebben een ongelofelijke impact. Het is ook in de komende maanden van groot belang dat banen en inkomens behouden blijven. Waar nodig moeten mensen met goed gefaciliteerde bij- of omscholing van werk-naar-werk kunnen gaan. Daar ga ik me met volle energie voor inzetten.’

Eerder stoppen met werken en loonstijging

Busker: ‘De afgelopen periode hebben we ongelofelijk veel bereikt voor onze leden. Na 10 jaar discussie hebben we het met de andere vakbonden voor elkaar gekregen dat het pensioenstelsel eerlijker en toekomstvast is geworden. Hierdoor kunnen mensen eerder stoppen met werken en gaan de miljarden euro’s uit de pensioenfondsen sneller naar de mensen die er voor gewerkt hebben. Daarnaast hebben we met forse eisen in de cao’s voor meer goede loonstijgingen en vaste banen gezorgd en niemand in dit land durft nog te zeggen dat een flexibele, en dus onzekere arbeidsmarkt de toekomst moet zijn.’

Voorzittersverkiezing

Busker maakte zijn besluit gisteren bekend tijdens de tweedaagse van het FNV Ledenparlement. In maart volgend jaar kiezen de bijna 1 miljoen FNV leden een nieuwe voorzitter. Geïnteresseerden hebben tot 2 november de gelegenheid zich kandidaat te stellen. De verkiezing vindt plaats van 4 februari tot 9 maart.

Zie hiervoor ook de verkiezingspagina