Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Gezond thuiswerken (in coronatijd)

Download de gratis brochure

Redactie
Door Redactie 21 september 2020

Tegenwoordig werken we vooral vanuit huis. Dat was eerst tijdelijk, maar dat lijkt nu een meer permanent karakter te krijgen. Des te belangrijker om een goed overzicht te krijgen aan welke ergonomische eisen je thuiswerkplek moet voldoen.

De Arbowet en thuiswerken

Door de coronacrisis werken veel werknemers momenteel vanuit huis. Ook in deze tijd is de werkgever verantwoordelijk voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor de werknemers. Dat is in de wet vastgelegd als zorgplicht. Dat wil zeggen dat de werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige thuiswerkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die past bij de persoonlijke eigenschappen van de werknemer.

De ergonomische thuiswerkplek

Het is verleidelijk om aan de keukentafel of op de bank te werken, maar dat is geen lange termijn oplossing. Ze zijn ergonomisch niet geschikt als werkplek. Lees hier een aantal tips voor een ergonomische thuiswerkplek:

 • Kies de juiste stoel
  Probeer je stoel zo in te stellen dat je voeten ondersteund worden door de grond, een voetenbankje of desnoods een stapeltje boeken. Je onder- en bovenbenen moeten in een hoek van 90 graden staan. Zorg dat het onderste deel van je rug is gesteund door bijvoorbeeld een kussentje en zit rechtop.
 • Plaats je beeldscherm op de juiste hoogte 
  Om nekklachten te voorkomen moet je je beeldscherm zo plaatsen dat de bovenkant van het beeldscherm iets onder  op ooghoogte is. Heb je een laptop, dan kun je die op een speciale instelbare laptopstandaard zetten. Ten slotte moet je met een gestrekte arm je beeldscherm kunnen aanraken. Anders zit je te dicht bij het scherm en dat is niet goed voor je ogen.
 • Stel het toetsenbord goed in
  Het toetsenbord moet dicht bij je lichaam op het bureau liggen. Zet het toetsenbord in de laagste stand (met de pootjes ingeklapt) of gebruik een ergonomisch toetsenbord. Dit type toetsenbord is ergonomisch gevormd en vaak ook nog verstelbaar. Klachten aan de hand, pols, schouders, nek en bovenrug kun je op deze wijze voorkomen of verhelpen.
 • Let op de juiste lichaamshouding 
  Je kunt je stoel, bureau en beeldscherm nog zo goed hebben ingericht, als je  vervolgens negen uur achter elkaar onderuit gezakt zit, ben je niet ergonomisch aan het werk en verhoog je het risico op lichamelijke klachten. Het is belangrijk dat je ‘actief zit’. Dit betekent dat je je bekken iets naar voren kantelt, waardoor je automatisch rechtop zit. Verder is het belangrijk dat je met ontspannen schouders kan zitten werken. Daarvoor moeten je onderarmen ondersteund worden door armleuningen of door de werktafel.
 • Herken tijdig beginnende klachten 
  Heb je een baan waarbij je dagelijks urenlang achter de computer zit, dan is de kans op klachten groot. Denk hierbij aan klachten aan spieren of gewrichten, vooral van armen, nek of schouders. Maar ook oogklachten en hoofdpijnklachten komen vaak voor. Veel van die klachten kun je voorkomen door de eerder genoemde tips te volgen. Ook kun je klachten voorkomen door je bewust te zijn van je werkgedrag. Is de werkdruk niet te hoog en neem je voldoende pauzes? Probeer beginnende klachten te herkennen. Als je denkt dat deze klachten door het werk komen, twijfel dan niet en meld dit bij je leidinggevende.

Download gratis de brochure Eerste hulp bij veilig én gezond thuiswerken

Werk je vanuit huis of ben je van plan om vanuit huis te gaan werken? Laat je dan informeren door de nieuwe brochure van de FNV. In deze brochure vind je alle informatie zodat je zo goed, veilig én gezond mogelijk thuis aan de slag kunt.