Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Klinkend oordeel in zaak ongelijke beloning mannen en vrouwen

Wetgeving over transparantie gelijke beloning mannen en vrouwen snel nodig

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 16 juli 2020

De FNV is zeer verheugd over de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak over ongelijke beloning op basis van geslacht bij de Stichting GGZ Delfland.

vergadering

Een vrouwelijk FNV-lid, werkzaam bij deze zorgorganisatie, schakelde de vakbond in voor juridische bijstand. Zij constateerde dat een mannelijke medewerker met dezelfde functie, opleiding en ervaring een hoger loon ontving. Hoewel de werkgever volhield dat dit hogere loon rechtvaardig was omdat er sprake zou zijn van een zogenoemde arbeidsmarkttoeslag, oordeelde het college ondubbelzinnig dat er wel degelijk onderscheid is gemaakt op grond van geslacht. 

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘We zijn blij dat de werkgever op de vingers is getikt voor deze vorm van discriminatie. Deze klinkende overwinning is wat ons betreft een grote stap richting het dichten van de loonkloof tussen vrouwen en mannen. Het is echter een drie jaar durend gevecht geweest, omdat er op dit moment geen verplichting is voor werkgevers om transparant te zijn over beloningen. Bovendien ligt de bewijslast voor discriminatie bij de werknemer. Dat werpt een enorme drempel op en vergt veel tijd en energie van gedupeerde werknemers, terwijl de achterstand in loon blijft oplopen. Wat ons betreft kan het wetsvoorstel, dat zorgt dat werkgevers moeten aantonen dat zij vrouwen en mannen gelijk belonen, niet snel genoeg in wetgeving worden omgezet. Zo kan deze vorm van discriminatie beter worden aangepakt.’

De FNV zal het betrokken vakbondslid bijstaan bij het claimen van het gemiste loon.

Lees hier het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens