Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Protest tegen racistisch geweld

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 02 juni 2020

Update 2 juni: De FNV heeft zich bij haar steunbetuiging aan de protestactie gebaseerd op de inschatting van de gemeente Amsterdam en de organisatie dat er maximaal een paar honderd mensen aanwezig zouden zijn en de RIVM-maatregelen gehandhaafd werden. Dit bericht is geschreven voordat bleek dat er duizenden mensen bijeenkwamen. Wij blijven achter de inhoud van de demonstratie staan, maar verwerpen krachtig het negeren van de coronamaatregelen.

De FNV steunt de protesten tegen racistisch geweld. Vanmiddag vindt om 17.00 uur op de Dam een vreedzaam, RIVM-proof protest plaats naar aanleiding van de dood van George Floyd, bedoeld om solidariteit te tonen met de zwarte bevolking van de VS.

Het is bepaald niet het enige protest. Wereldwijd demonstreren organisaties en individuen tegen het niet-ophoudende (politie)geweld tegen zwarte burgers. Het verzet daartegen bereikt dezer dagen een voorlopige climax, en het wordt gepleegd door hardwerkende burgers die bijeen komen, zich over hun verschillen heen zetten, om te vechten voor een betere toekomst. Een solidaire strijd tegen onrecht. 

Die solidariteit kennen we ook binnen onze vakbond en internationale solidariteit met de zwarte bevolking is dan ook op zijn plaats. Iedereen verdient een veilig bestaan in een wereld waar grondrechten worden gerespecteerd. Wellicht is dat laatste in Nederland goed gewaarborgd, maar ook in Nederland is het van belang te beseffen dat economische voorspoed samenhangt met gelijke kansen, gelijke rechten en gelijke waarden voor iedereen. Man, vrouw, transgender, met of zonder lichamelijke of geestelijke beperking, welke seksuele voorkeur of culturele achtergrond dan ook, jong en oud, en zwart of wit. En hoever politiegeweld tegen zwarte burgers dan ook van ons af mag staan, ook in Nederland kennen we zaken als etnisch profileren, arbeidsmarktdiscriminatie of geweld en intimidatie tegen specifieke bevolkingsgroepen. 

De FNV is daarom solidair en we laten ons niet misleiden door de machthebbers die de protesten wegzetten als criminele activiteiten. We weten als vakbond maar al te goed hoe dat werkt, verdachtmakingen. Een rechtvaardige samenleving komt er niet vanzelf.