Omgekomen vakbondsmensen in 1940-1945

75 jaar bevrijding

Redactie
Door Redactie 4 mei 2020

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Duitse bezetting van Nederland (1940-1945). Onder de miljoenen Joden die in de concentratiekampen waren vermoord, waren ook duizenden Joodse vakbondsleden. Ook waren veel vakbondsmensen in het verzet omgebracht, als gegijzelde gefusilleerd of in gevangenschap aan mishandeling of uitputting gestorven.

Henri Polak

Prominent slachtoffer van de oorlog was de belangrijkste grondlegger van de moderne vakbond in Nederland, Henri Polak (1868-1943). In ruim 2 jaar gevangenschap was zijn gezondheid zwaar ondermijnd. Hij overleed een paar maanden na zijn vrijlating.

Vakbondsmensen in de oorlog

Hij was niet de enige. Helaas ontbreekt een goed overzicht van de slachtoffers van de verschillende vakcentrales. Er zijn wel enkele naoorlogse lijsten van mensen die de bevrijding niet meer hebben kunnen meemaken. Maar vaak is niet duidelijk wat hun rol in de vakbeweging is geweest of waarom zij werden opgepakt. Wat nog te achterhalen valt, is nu bij elkaar gebracht in een artikel van Floor van Gelder op de website van de Vrienden van de Historie van de Vakbeweging (VHV).

Meer informatie over de vakbonden in de oorlog vind je op vakbewegingindeoorlog.nl.
 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.