Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Omgekomen vakbondsmensen in 1940-1945

75 jaar bevrijding

Redactie
Door Redactie 4 mei 2020

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Duitse bezetting van Nederland (1940-1945). Onder de miljoenen Joden die in de concentratiekampen waren vermoord, waren ook duizenden Joodse vakbondsleden. Ook waren veel vakbondsmensen in het verzet omgebracht, als gegijzelde gefusilleerd of in gevangenschap aan mishandeling of uitputting gestorven.

Henri Polak

Prominent slachtoffer van de oorlog was de belangrijkste grondlegger van de moderne vakbond in Nederland, Henri Polak (1868-1943). In ruim 2 jaar gevangenschap was zijn gezondheid zwaar ondermijnd. Hij overleed een paar maanden na zijn vrijlating.

Vakbondsmensen in de oorlog

Hij was niet de enige. Helaas ontbreekt een goed overzicht van de slachtoffers van de verschillende vakcentrales. Er zijn wel enkele naoorlogse lijsten van mensen die de bevrijding niet meer hebben kunnen meemaken. Maar vaak is niet duidelijk wat hun rol in de vakbeweging is geweest of waarom zij werden opgepakt. Wat nog te achterhalen valt, is nu bij elkaar gebracht in een artikel van Floor van Gelder op de website van de Vrienden van de Historie van de Vakbeweging (VHV).

Meer informatie over de vakbonden in de oorlog vind je op vakbewegingindeoorlog.nl.