Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Sluit geen kolencentrale zonder compensatie werknemers

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 3 april 2020

De FNV is onaangenaam verrast over de wijze waarop de werknemers in de kolenketen te horen hebben gekregen dat de productie van de kolencentrales fors moet worden gereduceerd en dat er wellicht opnieuw een centrale dicht moet.

kolencentrale

De vakbond wijst ministers Wiebes en Koolmees erop dat zij er vanuit gaat dat ook voor de eventuele sluiting van nieuwe centrales een arrangement zoals het Hemwegarrangement van kracht zal moeten zijn.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Wij kennen de klimaatproblematiek en steunen klimaatmaatregelen, maar de rechtvaardige transitie en de fatsoenlijke banen die ook in het Verdrag van Parijs worden genoemd, zijn voor ons als vakbond leidend. Het is ongelooflijk dat de werknemers in deze vitale sector die ons land in deze tijd van Corona-crisis draaiende houden, op deze wijze worden overvallen. En let wel: het gaat niet alleen om de mensen die werken in de centrales. Iedereen in de kolenketen, waaronder de werknemers bij de overslagbedrijven, krijgt hiermee te maken.’

Verstoring van de zoektocht naar oplossing

De FNV is al lange tijd bezig om te zorgen voor een gedegen oplossing voor de kolencentrales en de bedrijven in de keten, in overleg met het kabinet. Cees Bos, FNV bestuurder Havens: ‘De FNV-leden in de centrales en de havens maken zich al jaren sterk voor een zogenoemde ‘Just Transition’, een eerlijke overgang. De transitie naar een duurzame economie is iets dat iedereen aan het hart gaat, maar vanuit de vakbond is de nadrukkelijke randvoorwaarde wel dat we voor onze leden zorgen. Deze berichtgeving viel de mensen rauw op het dak en dat heeft flink kwaad bloed gezet.’

Hemwegarrangement

Op dit moment wordt de allerlaatste hand gelegd aan het zogenaamde Hemwegarrangement van FNV, UWV en AWVN, waarin getroffen werknemers in Amsterdam een van werk-naar-werktraject, scholing en zo nodig loonaanvulling krijgen. Dit is de concrete uitwerking van het kolenfonds zoals dat in het klimaatakkoord is afgesproken na druk vanuit de FNV.

Ruud Cornelisse, FNV bestuurder Energie: ‘Wij hebben zorgen over het snel verdwijnen van banen. De drie centrales geven 800 medewerkers in de kolenketen werk. Het sluiten van centrales zal een grote impact hebben op de regionale arbeidsmarkt. Hier moeten snel goede afspraken over worden gemaakt, zoals wij ook al in het Hemwegarrangement hebben gedaan.’

Claim op transitiefonds

In het klimaatakkoord is een transitiefonds opgenomen van 22 miljoen euro, bedoeld om werknemers naar nieuwe banen te begeleiden in de energietransitie. Kitty Jong: ‘Vandaag heb ik een brief gestuurd naar de ministers Wiebes en Koolmees waarin we een claim leggen op een deel van dit transitiefonds. Dit geld en eventuele schadeloosstelling van bedrijven moeten nadrukkelijk ten goede komen van werknemers die door de besluitvorming rond verdere reductie van CO2-uitstoot hun werk gaan kwijtraken.’