Help onze huishoudelijk werkers!

‘Iedereen in dit land verdient bescherming, ook zonder verblijfstatus’

Portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 25 april 2020

Door corona zitten tienduizenden huishoudelijk werkers in ons land ineens zonder werk en zonder inkomen. Heel veel van deze mensen hebben geen verblijfstatus, waardoor ze niet kunnen terugvallen op de sociale zekerheid. Ze belanden in sommige gevallen zelfs op straat. De FNV heeft daarom het kabinet per brief opgeroepen snel een regeling te treffen voor hen.

Huishoudelijk werkers hebben nu hulp nodig

Minister moet nu ingrijpen

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: ‘We roepen minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in onze brief (pdf) om ook deze zeer kwetsbare groep mensen te helpen. Iedereen in Nederland verdient bescherming tegen een crisis als deze, dus ook mensen zonder verblijfstatus. We hebben in ons land een aparte regeling voor dienstverlening aan huis. Daarvoor is een contract niet verplicht. En je hoeft als werkgever ook geen belastingen en premies af te dragen.'

Belangrijk voor samenleving, maar minder rechten

'Huishoudelijk werkers hebben daarmee minder rechten, maar zorgen er wel voor dat een belangrijk deel van onze samenleving en economie door kan blijven draaien. De Nederlandse regeling is in strijd met ILO-verdrag 189. Had Nederland dat verdrag gevolgd, dan hadden ook huishoudelijk werkers tenminste recht op sociale zekerheid gehad en zaten ze niet in deze situatie.’

Hun inkomsten zijn helemaal weggevallen

Voor veel huishoudelijk werkers zijn hun inkomsten helemaal weggevallen, nu veel van hun opdrachtgevers thuis werken en vanwege het besmettingsgevaar niemand over de vloer willen hebben. Onder de huidige regels kan de overheid weinig voor hen doen, omdat hun werkzaamheden zijn uitgezonderd van de werknemersverzekeringen. Ook bij ziekte of ontslag krijgen deze mensen vaak geen uitkering.

Crowdfunding voor Migrant Domestic Workers

Vooral de vele duizenden huishoudelijk werkers zonder geldige papieren hebben nu acuut hulp nodig. Dit zijn de zogeheten Migrant Domestic Workers uit landen zoals Indonesië en de Filipijnen. Voor hun acute nood zijn de gemeenschappen en organisaties van deze ongedocumenteerde huishoudelijk werkers onlangs een crowdfundingsactie gestart. De FNV steunt deze actie.

Ontzettend blij met steun 

Natalia Robledo-Contreras is voorzitter van MDW/FNV, dat binnen de FNV opkomt voor de huishoudelijk werkers: ‘We zijn ontzettend blij dat er zoveel opdrachtgevers en andere mensen ons en iedereen die nu hulp nodig heeft, willen steunen. We hopen een mooi bedrag bij elkaar te halen en hopen dat het kabinet snel met aanvullende maatregelen komt.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.