Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

'Een leven op eigen kracht'

De biografie van groot vakbondsman Wim Kok

Redactie
Door Redactie 5 februari 2020

Als NVV- en FNV-voorzitter en later als minister en premier was Wim Kok een belangrijke vormgever van de verhoudingen in Nederland. Een wandelende spiegel van onze naoorlogse geschiedenis is een rake typering van Kok. In ‘Een leven op eigen kracht’ beschrijft Marnix Krop de periode 1938 tot 1994 uit het leven van Kok. In de winkel koop je als FNV-lid dit prachtige boek vanaf 12 februari met 20 % korting.

Cover 'Een leven op eigen kracht'

Download je kortingsbon

Vol overgave leven in en voor de bond

Wim Kok was de grootste en belangrijkste voorman in de geschiedenis van de naoorlogse vakbeweging. Nog maar 34 jaar oud wordt hij in 1972 voorzitter van het NVV. Met succes leidt hij enkele jaren daarna de fusie tussen de sociaaldemocratische en katholieke vakbeweging. Van de FNV wordt Kok ook de eerste voorzitter. Dat doet hij 3 jaar samen met het voorzitten van het Europees Vakverbond (EVV). Met Kok als voorzitter bereikt de FNV de sterkste machtspositie die de vakbond ooit had. Tot aan zijn overstap naar de politiek leeft Kok 25 jaar lang intensief en vol overgave in en voor de vakbeweging.

Eenvoudige sobere jeugd

Wim Kok groeit op in het Zuid-Hollandse polderdorp Bergambacht. Als zoon van een timmerman is zijn jeugd eenvoudig. Een sober leven van hard werken, waarin armoede met trots wordt ondergaan. Dat hij slim is en heel goed kan leren valt op. Gestimuleerd en gesteund door een bestuurder van Bouwbond NVV gaat Kok naar Nyenrode, een particuliere universiteit die studenten opleidt voor het internationale bedrijfsleven. Een opmerkelijk stap voor iemand met zijn achtergrond.

De FNV gaat niet opzij

Wim Kok begint in 1961 bij de Bouwbond NVV als economisch adviseur. Daarna werkt hij van 1969 tot 1976 als secretaris, vicevoorzitter en voorzitter van het NVV. Samen met NKV-voorman Wim Spit geeft hij met succes leiding aan de fusie met het NVV tot FNV. Onder het motto ‘De FNV gaat niet opzij’ gaat hij in 1977 met succes voorop in de strijd voor behoud van de volledige prijscompensatie.

Polderen voor behoud van banen

In de jaren tachtig verplaatsen veel grote bedrijven hun activiteiten naar lagelonenlanden. Honderdduizenden mensen verliezen zo hun werk. ‘Banen, banen en nog eens banen’ dat staat voor de FNV in die periode voorop. Kok sluit met de werkgevers een werkgelegenheidsdeal. Behoud van banen door verkorting van arbeidstijd, heel bekend geworden als atv of adv, in ruil voor loonmatiging. Dit ‘Akkoord van Wassenaar’ staat ook wel bekend als het begin van het Nederlandse ‘poldermodel’.

Over de biografie van Marnix Krop

Marnix Krop beschrijft in het eerste deel van zijn grote tweedelige biografie Wim Koks lange weg tot zijn moment van definitieve roem: een jeugd van eenvoud en hard werken in een Zuid-Hollandse polder; zijn leven in en voor de vakbeweging, 25 jaar lang; zijn opvolging van Joop den Uyl als leider van de PvdA. Ten slotte het kabinet-Lubbers/Kok: regeren tegen de wind in, het kwartje van Kok en de WAO-crisis. Ook zijn belangrijke bijdrage aan de geboorte van de euro. De wonderbaarlijke ‘verliesoverwinning’ aan het einde van die rit, die de weg naar zijn premierschap effende. En de onbekende, verrassende actie die hij daarvoor moest ondernemen.

Kortingsactie voor FNV-leden

Als FNV-lid krijg je 20% korting op de biografie van Wim Kok.
Let op: dit zijn de voorwaarden:

  • De kortingsactie loopt van 12 februari tot en met 30 april 2020
  • De korting geldt uitsluitend bij erkende boekwinkels (dus niet bij online-aanbieders)
  • En alleen na inlevering van onze kortingsbon

Download je kortingsbon