Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV regelt voor ruim 700.000 mensen verhoging eindejaarsuitkering

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 19 december 2019

FNV heeft in 2019 voor 705.200 mensen een verhoging van de eindejaarsuitkering geregeld. In 25 cao’s zijn daar afspraken over gemaakt. Grote cao’s waarin de eindejaarsuitkering is verhoogd zijn de cao schoonmaak (132.000 mensen), gehandicaptenzorg (152.000) en de verpleeg- en verzorgingshuizen (354.000).

samen sterk voor een goede cao

Daarnaast houden mensen meer loon over door deze decemberuitkering in bijvoorbeeld de pluimveesector, de vleeswarenindustrie, groothandel planten en bloemen, bij stadsvervoerder HTM, groothandel groente en fruit, sociaal werk, welzijn en maatschappij en het Centrum Indicatiestelling Zorg.

70 euro meer

FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha is tevreden over dit resultaat: ‘Wij vinden het belangrijk dat werknemers een structurele loonsverhoging krijgen. Dan dwingen we meestal af in de vorm van een goede loonsverhoging, maar regelmatig komen we daarnaast ook uit op verhoging van de eindejaarsuitkering. Die levert mensen toch al snel zo’n 70 euro extra op. Dat is heel fijn in een dure maand als december. En je krijgt het niet een keer maar het komt elk jaar terug.’  De eindejaarsuitkeringen leveren een structureel hoger loon op van gemiddeld 0,2%; dat is bij een loon van 35.000 euro bruto 70 euro meer. Voor 705.200 mensen is dit totaal zo’n 50 miljoen euro.

Onder inflatieniveau

In 2018 sprak FNV nog nauwelijks verhogingen van eindejaarsuitkeringen af. Boufangacha: ‘Wij zijn creatief in het vinden van oplossingen om de lonen te verhogen. Helaas zijn er nog steeds veel werkgevers, zoals bijvoorbeeld de supermarktbazen, die teveel de hand op de knip houden en zelfs onder inflatieniveau durven te bieden. Zij zullen ook in 2020 van ons horen.’