Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Pensioenwereld heeft nu rust nodig

Redactie
Door Redactie 07 november 2019

De vakbonden FNV en CNV maken zich grote zorgen over de aanstaande kortingen op de pensioenen. Dit raakt niet alleen de gepensioneerden, maar ook de opgebouwde pensioenen van werknemers. Korten op onze pensioenen is helemaal niet nodig.

pensioen

Daarom willen wij de komende twee jaar rust in de pensioenwereld. Niet korten op de pensioenen, geen verhoging van de pensioenpremies of verlaging van nieuwe pensioenopbouw. We zijn bezig om het pensioenstelsel te verbeteren. Daarover zijn we in gesprek met de politiek. Minister Koolmees heeft de sleutel in handen om kortingen te voorkomen. Om te benadrukken dat er nu rust nodig is en geen ophef over kortingen en niet-indexeren, hebben we een brief voor Koolmees  gemaakt die je kunt invullen en sturen naar de minister. Dit doe je door je gegevens in te vullen op https://nl.surveymonkey.com/r/briefkoolmees of de QR-code te scannen. Jij vult je gegevens in en wij printen de brief en versturen die naar minister Koolmees.

qr-code-koolmees.png

Wat is er aan de hand?

Vanwege het oude pensioenstelsel moeten pensioenfondsen zich arm rekenen. Hierdoor dreigt er een korting op de pensioenuitkering van miljoenen gepensioneerden. Maar ook voor werkenden heeft dit grote financiële gevolgen. Voor werkenden kan dit betekenen dat de opbouw van pensioen veel duurder wordt. De premie zal fors verhoogd moeten worden om dezelfde pensioenopbouw te realiseren. Deze flinke verhoging van de premie zal directe gevolgen hebben voor de koopkracht van werknemers, de winstgevendheid van bedrijven en de arbeidsmarkt.

Een ander scenario voor werkenden is het verlagen van de pensioenopbouw. Het gevolg hiervan is dat werknemers niet meer een goed pensioen opbouwen, terwijl dit toch één van de doelen was van het pensioenakkoord. Hiermee lopen de werkenden, met name ook de jongeren, een schade op die niet meer in te halen is.

Wat er ook wordt gekozen, wij maken ons grote zorgen dat het draagvlak onder het pensioenstelsel afneemt. Wij kunnen aan werknemers niet uitleggen dat zij drie keer deze rekening gaan betalen: hun pensioenpremie gaat omhoog, hun jaarlijks pensioenopbouw wordt minder en hun al opgebouwde pensioen kan ook nog worden verlaagd! Dit alles omdat regelgeving ons dwingt te rekenen alsof onze pensioenpremies en pensioenvermogens nauwelijks rendement opleveren.

Stuur een brief aan minister Koolmees

Wij willen dat er nu een pas op de plaats wordt gedaan zodat we in alle rust kunnen werken aan verbetering van het pensioenstelsel dat eerlijk is voor jong en oud. Vul daarom de gegevens voor de brief in en laat minister Koolmees weten dat hij snel met een oplossing moet komen.