Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.
Daarnaast maken we gebruik van tracking cookies om de website persoonlijker te maken en op jouw voorkeuren af te stemmen. Geef hieronder jouw toestemming. Je instellingen kun je altijd weer wijzigen op de pagina over Cookies.

Lees meer over onze cookies
Ik wil informatie op maat (tracking cookies)

Tracking cookies voor informatie op maat: met deze cookies kunnen we de informatie nog beter op je afstemmen. Als je ervoor kiest deze cookies niet te accepteren, dan is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van onze websites maar kan het wel voorkomen dat bijvoorbeeld opnieuw gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen als je dat al hebt gedaan.

Oplossen krapte arbeidsmarkt ligt voor de hand

portret José Kager
Door José Kager 11 september 2019

FNV vindt, dat de sleutel tot het oplossen van krapte op de arbeidsmarkt ligt in het meer vaste banen aanbieden. Daarmee wordt werk aantrekkelijker. In flexkrachten wordt nauwelijks geïnvesteerd. Tegelijk roept FNV werkgevers op, de lonen meer te laten stijgen dan ze nu doen. Zolang lonen in sommige sectoren zo laag blijven, kiezen mensen voor ander werk. De Tweede Kamer debatteert donderdag over krapte op de arbeidsmarkt.

Daarnaast zou bij aanbesteding in publieke - en private sectoren niet alleen de prijs leidend moeten zijn, want dat leidt altijd tot bezuinigingen op werknemers. Daarmee komt de aantrekkelijkheid van het werk in de knel. De politiek kan zelf ook beslissingen nemen die werk aantrekkelijker maken in sectoren waar schaarste aan arbeidskrachten is, zoals in zorg en onderwijs. De oplossing ligt in mensen meer uren aanbieden, hogere lonen, meer zekerheid en betere afspraken om werk en privé te kunnen combineren.

Waardering maakt baan aantrekkelijker

FNV-coördinator arbeidsvoorwaarden Zakaria Boufangacha: ‘De oplossing ligt voor de hand en is eenvoudig, terwijl er door werkgevers en kabinet zo ingewikkeld over wordt gedaan. Geef mensen de waardering die ze verdienen. Begin meteen met een inhaalslag wat betreft lonen. Op dit moment lopen onze onderhandelingen in de zorg voor honderdduizenden mensen overal vast, of het nu in de thuiszorg, jeugdzorg, ziekenhuiszorg of gehandicaptenzorg is. Een goede loonsverhoging, meer zekerheid en goede kindvoorzieningen zoals volledig vergoede opvang tot 12 jaar maken die sectoren aantrekkelijker, en zorgen ervoor dat met name vrouwen meer uren kunnen werken.’

Vaste banen en scholing

Ook in de metaal, ICT en bouw zijn er te weinig mensen om het werk te doen. Afspraken voor meer vaste banen en zeggenschap over combineren van werk en privé helpen, zoals in de metaalsector. Door goede regelingen om gezond door te werken blijven mensen voor de sector behouden. Dat geldt ook voor van-werk-naar-werk  en scholingsregelingen in de energiesector, waarvoor FNV afspraken maakt.

Goede loonsverhoging

Boufangacha: ‘Werkgevers, investeer in mensen door een goede loonsverhoging en bied voor structureel werk een vaste baan aan. Belangrijk voor iedereen en vooral ook voor jongeren. Het kabinet probeert flex aan banden te leggen door duurdere ww-premies, dat is al een stap in de goede richting. Maar laat zij óók kijken naar haar eigen rol als werkgever.’

;