FNV wil geen pensioenkorting

Redactie
Door Redactie 18 juli 2019

In het pensioenakkoord is afgesproken dat in afwachting van de uitwerking van dat akkoord, ondertussen minder snel gekort hoeft te worden op de pensioenopbouw van werkenden en de pensioenuitkeringen. Toch hoor je nu dat misschien kortingen nodig zijn. De FNV vindt dat onverstandig.

Dat pensioenfondsen nu toch rekening moeten houden met kortingen op de uitkeringen komt door de zogenaamde dekkingsgraad. Daarmee wordt gemeten of de fondsen ook over 40, 50 jaar genoeg in kas hebben voor iedereen die dan een pensioenuitkering moet krijgen.

Deze dekkingsgraad staat onder druk door een steeds verder dalende rente. Een dalende rente maakt de verplichtingen duurder, waardoor pensioenfondsen steeds meer in kas moeten houden. De toezichthouder op pensioenen, De Nederlandsche Bank, hanteert daarvoor uitermate strenge rekenregels.

'Korten nu heel onverstandig'

Tuur Elzinga, vice-voorzitter van de FNV, vindt korten nu heel onverstandig:

‘Het huidige pensioencontract is verschrikkelijk afhankelijk van de rente. De beleggingsrendementen zijn goed en de pensioenvermogens zijn hoog. Alleen vanwege de rente zouden we dan moeten korten.’

De pensioenfondsen in Nederland behoren tot de best presterende fondsen ter wereld, maar ons stelsel is erg afhankelijk van de rentestand en de rekenregels zijn hier strenger dan in andere landen.

Het pensioenakkoord bevat onder andere afspraken over de invoering van een nieuw contract, waardoor pensioenen meer afhankelijk worden van de werkelijke rendementen van onze pensioenfondsen en minder afhankelijk van de rente. Met deze aanpassing kunnen ook de rekenregels minder streng worden.

Nieuw pensioencontract nog uitwerken

Werkgevers en vakbonden gaan na de zomer met minister Koolmees aan de slag met het uitwerken van dit nieuwe pensioencontract.

Elzinga: ‘We zijn bezig met de uitwerking van een nieuw pensioencontract. Eén van de doelen is om het vertrouwen te herstellen. Nu korten zou een heel slecht begin zijn.’

Korting in de ijskast

Het doel is met het nieuwe contract een stabiel en koopkrachtig pensioen te bieden. Maar juist de rekenregels moeten komende tijd nog verder worden uitgewerkt. Ook daarom zou nu korten op pensioenen voorbarig zijn.

 Elzinga: ‘We weten nog helemaal niet hoe dat nieuwe pensioencontract er precies uit gaat zien, wanneer wel en niet gekort gaat worden, wanneer er geïndexeerd kan worden. In afwachting van die uitwerking zou je nu geen maatregelen moeten nemen die misschien straks niet nodig zijn.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.