Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.
Daarnaast maken we gebruik van tracking cookies om de website persoonlijker te maken en op jouw voorkeuren af te stemmen. Geef hieronder jouw toestemming. Je instellingen kun je altijd weer wijzigen op de pagina over Cookies.

Lees meer over onze cookies
Ik wil informatie op maat (tracking cookies)

Tracking cookies voor informatie op maat: met deze cookies kunnen we de informatie nog beter op je afstemmen. Als je ervoor kiest deze cookies niet te accepteren, dan is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van onze websites maar kan het wel voorkomen dat bijvoorbeeld opnieuw gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen als je dat al hebt gedaan.

FNV wil geen pensioenkorting

portret Harrie Lindelauff
Door Harrie Lindelauff 18 juli 2019

In het pensioenakkoord is afgesproken dat in afwachting van de uitwerking van dat akkoord, ondertussen minder snel gekort hoeft te worden op de pensioenopbouw van werkenden en de pensioenuitkeringen. Toch hoor je nu dat misschien kortingen nodig zijn. De FNV vindt dat onverstandig.

Dat pensioenfondsen nu toch rekening moeten houden met kortingen op de uitkeringen komt door de zogenaamde dekkingsgraad. Daarmee wordt gemeten of de fondsen ook over 40, 50 jaar genoeg in kas hebben voor iedereen die dan een pensioenuitkering moet krijgen.

Deze dekkingsgraad staat onder druk door een steeds verder dalende rente. Een dalende rente maakt de verplichtingen duurder, waardoor pensioenfondsen steeds meer in kas moeten houden. De toezichthouder op pensioenen, De Nederlandsche Bank, hanteert daarvoor uitermate strenge rekenregels.

'Korten nu heel onverstandig'

Tuur Elzinga, vice-voorzitter van de FNV, vindt korten nu heel onverstandig:

‘Het huidige pensioencontract is verschrikkelijk afhankelijk van de rente. De beleggingsrendementen zijn goed en de pensioenvermogens zijn hoog. Alleen vanwege de rente zouden we dan moeten korten.’

De pensioenfondsen in Nederland behoren tot de best presterende fondsen ter wereld, maar ons stelsel is erg afhankelijk van de rentestand en de rekenregels zijn hier strenger dan in andere landen.

Het pensioenakkoord bevat onder andere afspraken over de invoering van een nieuw contract, waardoor pensioenen meer afhankelijk worden van de werkelijke rendementen van onze pensioenfondsen en minder afhankelijk van de rente. Met deze aanpassing kunnen ook de rekenregels minder streng worden.

Nieuw pensioencontract nog uitwerken

Werkgevers en vakbonden gaan na de zomer met minister Koolmees aan de slag met het uitwerken van dit nieuwe pensioencontract.

Elzinga: ‘We zijn bezig met de uitwerking van een nieuw pensioencontract. Eén van de doelen is om het vertrouwen te herstellen. Nu korten zou een heel slecht begin zijn.’

Korting in de ijskast

Het doel is met het nieuwe contract een stabiel en koopkrachtig pensioen te bieden. Maar juist de rekenregels moeten komende tijd nog verder worden uitgewerkt. Ook daarom zou nu korten op pensioenen voorbarig zijn.

 Elzinga: ‘We weten nog helemaal niet hoe dat nieuwe pensioencontract er precies uit gaat zien, wanneer wel en niet gekort gaat worden, wanneer er geïndexeerd kan worden. In afwachting van die uitwerking zou je nu geen maatregelen moeten nemen die misschien straks niet nodig zijn.’

;