Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.
Daarnaast maken we gebruik van tracking cookies om de website persoonlijker te maken en op jouw voorkeuren af te stemmen. Geef hieronder jouw toestemming. Je instellingen kun je altijd weer wijzigen op de pagina over Cookies.

Lees meer over onze cookies
Ik wil informatie op maat (tracking cookies)

Tracking cookies voor informatie op maat: met deze cookies kunnen we de informatie nog beter op je afstemmen. Als je ervoor kiest deze cookies niet te accepteren, dan is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van onze websites maar kan het wel voorkomen dat bijvoorbeeld opnieuw gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen als je dat al hebt gedaan.

Ramadan op de werkvloer

portret José Kager
Door José Kager 06 mei 2019

Voor moslims breekt de jaarlijkse vastenmaand, de Ramadan, weer aan. Voor de een is dat op een vastgestelde datum, voor de ander wanneer de nieuwe maan is waargenomen. Op 6 mei start voor hen een maand van vasten, maar ook van bezinning, gemeenschapszin, vrijgevigheid en verdraagzaamheid.

Tijdens het vasten gaat het werk gewoon door. Die combinatie is niet altijd gemakkelijk, zeker nu de dagen lang en de nachten kort zijn. Gedurende de dag wordt er niet gedronken en gegeten en bijvoorbeeld ook niet gerookt.  Pas wanneer de zon ondergaat wordt het vasten onderbroken door de traditionele maaltijd, de Iftar. De Ramadan gaat niet alleen over vasten, maar heeft ook een sterke sociale en spirituele kant. Voor je moslimcollega’s breekt dus een belangrijke periode aan.

FNV vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Wij hopen dat moslims die vasten respect en begrip van collega’s en leidinggevenden ondervinden. Dat kan bijvoorbeeld door werktijden wat aan te passen als dat helpt, maar ik kan me ook voorstellen dat alleen al rekening met elkaar houden en interesse tonen prettig is.’

De Ramadan duurt ongeveer een maand en wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest.