Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Overzicht landelijke pensioenactiedag woensdag 29 mei

portret Brenda Heidinga
Door Brenda Heidinga 28 mei 2019

In dit bericht een overzicht van de vakbondsacties op woensdag 29 mei met o.a. informatie over acties op Schiphol en de 4 actiebijeenkomsten in het land.

Vandaag, op 28 mei is er een grote staking in het Openbaar Vervoer, morgen 29 mei komen opnieuw tienduizenden mensen verspreid over het hele land in actie voor een goed pensioen.

Oorspronkelijk hadden de vakbonden FNV, CNV en VCP één nieuwe landelijke pensioenactiedag gepland op woensdag 29 mei. Op die dag komen stakers en actievoerders uit allerlei sectoren bij elkaar op 4 locaties in het land. Een OV-staking zou dat onmogelijk maken. Vandaar dat de OV-werknemers ervoor hebben gekozen om een dag eerder 24 uur plat te gaan, op dinsdag 28 mei.

Inzet van de acties:

  • Bevries de AOW-leeftijd en schrap de boete op eerder stoppen, zodat mensen met zwaar werk gezond hun pensioen kunnen halen
  • Indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen
  • Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.

Zwaar werk of ploegendienst

Miljoenen mensen met zwaar werk of ploegendienst hebben de grootste moeite om gezond hun pensioen te halen. Maar ook nu het goed gaat met de economie, weigert het kabinet om de harde werkers een tijdig pensioen te gunnen.

Erger nog: als vakbonden in een bedrijfstak een vroegpensioen afspreken met de werkgever, wordt het grootste deel afgepakt door de belastingdienst.

Indexatie

Ook honderdduizenden ouderen voelen dagelijks in hun portemonnee dat de pensioenen al jaren niet meestijgen met de prijzen. En de zorg over het aantal Nederlanders die te weinig of überhaupt geen pensioen opbouwen, neemt toe.

Negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel moeten onmiddellijk en afdoende worden gecompenseerd. Er mogen geen pech- en gelukgeneraties ontstaan, aldus de bonden.

Landelijke pensioenactie woensdag 29 mei

Oproep tot landelijke 24-uursstaking in de sectoren: metaal, industrie, bouwen en wonen, schoonmaak, beroepsgoederenvervoer en SW-bedrijven (sociale werkvoorziening) en diverse acties in de sectoren zorg (ziekenhuizen) handel, overheid, onderwijs. Ook op luchthaven Schiphol wordt actie gevoerd.

Stakers en andere actievoerders verzamelen op de vier actiebijeenkomsten: Den Haag, Eindhoven, Arnhem en Groningen.

Vanaf 10.00 uur worden stakers ingeschreven. Van 11.00 tot 13.00 uur podiumprogramma met sprekers. In Den Haag vanaf 12.15 uur Mars door Den Haag.

Den Haag, Koekamp (naast Malieveld) 11.00 tot 13.00 uur.

Programma met sprekers 11.00 tot 12.15 uur, waaronder Tuur Elzinga (FNV) en Arend van Wijngaarden (CNV). Actievoerders vertellen vanaf het podium waarom zij actievoeren voor een goed pensioen. Daarna vanaf 12.15 uur Mars door Den Haag.

Route: Koekamp, Bosbrug, Korte Voorhout, Toernooiveld, Lange Vijverberg, Kneuterdijk, Parkstraat, Mauritskade, Koninginnegracht, Prinsessegracht, Bosbrug, Koekamp

Arnhem, Markt (tegenover provinciehuis) 11.00-13.00 uur

Actievoerders zullen op het podium vertellen waarom zij actie voeren voor een fatsoenlijk pensioen. Vanuit de FNV zijn Kitty Jong en Ingrid Rep aanwezig, vanuit CNV is dat Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen.

Groningen, Grote Markt 11.00 tot 13.00 uur

In Groningen zullen de actievoerders op het podium vertellen waarom zij actie voeren voor een fatsoenlijk pensioen. Vanuit de FNV zijn Zakaria Boufangacha en Judy Hoffer aanwezig op het podium en Semih Eskih, voorzitter CNV Jongeren.De bonden roepen bezoekers op vooraf te verzamelen in Zuidbroek. Vandaar gaat het in colonne richting Stad. Daarbij wordt passend bij de actie niet harder gereden dan 66 kilometer per uur.

Eindhoven, Ketelhuisplein van 11.00 tot 13.00 uur

In Eindhoven zullen de actievoerders op het podium vertellen waarom zij actie voeren voor een fatsoenlijk pensioen. Vanuit de FNV is voorzitter Han Busker aanwezig op het podium en vanuit CNV Jan de Vries (voorzitter CNV Connectief).

Ook acties op Schiphol

Vakbond FNV kondigt voor luchthaven Schiphol op woensdag 29 mei de volgende acties aan:

  • Werkstaking van 00:00 tot 23:59 uur bij de schoonmaakbedrijven, uitgezonderd de vliegtuigschoonmaakbedrijven.
  • Werkonderbrekingen bij de beveiligingsbedrijven van 33 minuten. Op iedere locatie wordt het werk twee keer onderbroken. Eén keer 33 minuten in de (vroege) ochtend en één keer 33 minuten in de namiddag/avond.
  • Tussen 12:30 en 13:36 uur een manifestatie van 66 minuten op Schiphol Plaza. Werkonderbrekingen van 66 minuten tussen 12:30 en 13:36 uur bij Aviapartner (Platform), Swissport (Bagage)
  • Werken volgens de regels door de surveillanten werkzaam bij Securitas en de agents die de ruimbagage controleren (HBS)
  • Het weigeren van overwerk op 29 mei.