Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Opnieuw tienduizenden stakers voor goed pensioen

portret Harrie Lindelauff
Door Harrie Lindelauff 29 mei 2019

Ongeveer 30.000 mensen hebben vandaag meegedaan aan de acties van de vakbonden FNV, CNV en VCP voor een goed pensioen. De meesten legden daarvoor werk neer. De actiedag volgde op de staking in het openbaar vervoer van gisteren toen ook al ruim 25.000 mensen het werk neerlegden.

actie groningen 29 mei

Er wordt nog de rest van de dag gestaakt in de metaal, industrie, de bouw, schoonmaak, beroepsgoederenvervoer en SW-bedrijven (sociale werkvoorziening). Ook wordt actie gevoerd door mensen uit de zorg (ziekenhuizen) handel, overheid, onderwijs. Ook op luchthaven Schiphol is gestaakt en actiegevoerd door zo’n 2.000 mensen.

Steun voor de eisen

Op het podium in Eindhoven noemde Han Busker de grote actiebereidheid hartverwarmend. ‘En we staan niet alleen. Het grootste deel van Nederland is het volledig met ons eens. Samen met de succesvolle stakingsdag van gisteren in het openbaar vervoer geven we nu een heel duidelijk signaal af.’

Uit veel peilingen blijkt de afgelopen dagen grote steun voor de pensioeneisen maar ook voor staken als actiemiddel. Dat geldt opvallend genoeg ook voor de achterban van de vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, zo meldde EenVandaag.

Meer dan de helft van de kiezers van VVD en D66 steunt bevriezen op 66. Bij de twee christelijke coalitiepartijen is die meerderheid nog groter: 57 bij de ChristenUnie en zelfs 67 procent bij de kiezers van het CDA.

In Den Haag trokken rond het middaguur zo’n 10.000 vakbondsleden in optocht door de binnenstad. Ook in Eindhoven, Arnhem en Groningen vonden grote actiebijeenkomsten plaats.

'Rutte, zet het raam open!'

Vicevoorzitter Tuur Elzinga zei tegen de actievoerders in Den Haag : ‘Ik kan maar één conclusie trekken, en dat is: Koolmees en Rutte, zet je raam open en luister naar je bevolking. Luister naar de mensen die de treinen rijden, die de huizen bouwen, die de boeven vangen, die de gebouwen schoonmaken en die de branden blussen. Luister naar al die mensen die elke dag ons mooie land draaiende houden, in de havens, in de fabrieken, in de kantoren. En als je goed luistert, dan hoor je: Wij - willen - een - goed – pensioen!’

Elzinga: ‘Er komt pas een pensioendeal als het kabinet met serieus geld over de brug komt.  Natuurlijk hoop ik dat we er uit kunnen komen. Maar ook als dat niet lukt komen we weer bij jullie terug. Maar dan om samen met jullie nieuwe acties voor te bereiden.’

De bonden voeren actie voor drie eisen:
• Bevries de AOW-leeftijd en schrap de boete op eerder stoppen, zodat mensen met zwaar werk gezond hun pensioen kunnen halen
• Indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen
• Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.