Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Onderzoek Belastingdienst wet DBA bevestigt misbruik zzp

portret José Kager
Door José Kager 5 maart 2019

De Belastingdienst heeft bij 104 bedrijven onderzocht of zij de regels rondom zzp’ers goed toepassen en komt tot de conclusie, dat 47 van die bedrijven dat niet doet. Daar werken mensen bijvoorbeeld in een gezagsverhouding. Daarbovenop komen nog 12 bedrijven waar de Belastingdienst verder onderzoek gaat doen naar ‘kwaadwillendheid’ bij het toepassen van de regels. Meer dan de helft van de bedrijven (59 van de 104) past dus de regels niet goed toe.

De wet DBA wordt tot 2020 niet gehandhaafd, alleen als er een vermoeden is van ‘kwaadwillendheid’. Daarom stelt de Belastingdienst maar bij 12 bedrijven vervolgonderzoek in.

Tandeloze tijger

FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha: ‘Wij zijn absoluut niet onder de indruk van dit onderzoek. Wij wisten al lang dat veel bedrijven de regels aan hun laars lappen. De overheid legt geen boetes op en maakt van zichzelf een tandeloze tijger. Dit is een principezaak, er zijn gewoon regels voor zelfstandige arbeid en arbeidscontracten. Dat kun je niet even onderling bepalen omdat je er beide beter van wordt.’

DBA handhaven

FNV wil dat de Tweede Kamer morgen (woensdag), bij het politiek overleg over de arbeidsmarkt, van minister Koolmees eist dat de wet DBA met onmiddellijke ingang weer wordt gehandhaafd. Het onderzoek bevestigt de wildgroei aan zzp-constructies. In een zeer beperkt aantal gevallen wordt schijnzelfstandigheid onderzocht, maar nergens is nog een boete opgelegd.

Schijnopdrachtgevers

Het is goed als flexwerk duurder wordt gemaakt, maar het niet handhaven van de wet DBA is een enorm lek dat tot meer schijnopdrachtgevers gaat leiden, puur omdat zij op deze manier zo goedkoop aan arbeid kunnen komen.