Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Tweede Kamer, stem niet in met aantasting ontslagbescherming

portret José Kager
Door José Kager 05 februari 2019

De FNV roept de Tweede Kamer op vandaag niet in te stemmen met de aantasting van de ontslagbescherming die onderdeel is van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Veel meer mensen worden nu onzeker over hun baan en het aantal rechtszaken zal groeien, omdat er meer onduidelijkheid over de ontslaggronden komt.

FNV bestuurslid Zakaria Boufangacha: ‘Ook in de huidige situatie is het mogelijk mensen te ontslaan, maar er moet vanzelfsprekend wel een heldere reden voor worden aangevoerd en er moet dossier worden opgebouwd. Ontslag is ingrijpend voor mensen, dus je bent dat aan je werknemers verplicht. Een optelsom van onduidelijke redenen maakt het vaag.’

Ook goede kanten aan WAB

FNV ziet ook goede kanten aan de WAB, zeker nu het vaststaat dat flexwerk duurder wordt door een hoge WW premie en daar alleen van wordt afgeweken als jongeren echt een bijbaan hebben (minder dan 12 uur werken). Ook is FNV blij met het feit, dat payrollers een gelijkwaardig pensioen opbouwen en de proeftijd voor een vaste baan niet naar vijf maanden gaat.

Ontsnappingsroute schijnzelfstandigheid aanpakken

Zakaria Boufangacha: ‘Wij zijn blij met deze maatregelen die flexwerk duurder en onaantrekkelijker maken. Geen zinnig mens zat te wachten op een langere proeftijd waar weer misbruik van kon worden gemaakt. Nu nog maatregelen om de ontsnappingsroute aan te pakken die via schijnzelfstandigheid loopt. Wij roepen minister Koolmees op, daar snel werk van te maken.’

Achtergrond flex

Nergens in Europa groeit het aantal flexibele contracten zo snel als in Nederland. De afgelopen 10 jaar zijn er 500.000 vaste banen ‘verdwenen’. Daar zijn goedkopere, onzekere banen voor in de plaats gekomen. Dit is geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van politieke keuzes. Die hebben het mogelijk gemaakt dat werkgevers massaal flexwerk en allerlei schijnconstructies als verdienmodel gebruiken. Dat heeft de concurrentie op arbeidskosten versterkt, wat anno nu de gewoonste zaak van de wereld lijkt te zijn geworden. Met als resultaat dat werkenden alleen als kostenpost worden gezien. In veel sectoren, waar flinke winsten worden gemaakt, profiteren hierdoor vooral de aandeelhouders en de top, maar wordt er steeds minder ge├»nvesteerd in werkenden en blijven de lonen achter. De FNV eist dat een miljoen onzekere contracten de komende vier jaar in vaste banen worden omgezet.