Wil jij stoppen met werken voordat de koek op is?

Kom in actie om eerder en gezonder te kunnen stoppen met werken

Zwaar  beroep

Als bakker heb je een mooi beroep. Maar het is ook een zwaar beroep. Veel bakkers zijn lichamelijk opgebrand voordat ze de AOW-leeftijd bereiken. Veel lopen, staan en tillen legt een flinke druk op het lichaam en de gewrichten. Ook voelen ploegenroosters steeds zwaarder naarmate je ouder wordt. Wist je dat mensen met een goed slaapritme langer leven en gezonder zijn

Eerder stoppen met werken?

Mensen met een zwaar beroep zouden eerder moeten kunnen stoppen met werken. Er is nu een landelijke regeling, de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), maar deze voldoet niet. Hij is te laag om fatsoenlijk van rond te komen. Daarnaast loopt de regeling af eind 2025. De regeling is alleen beschikbaar voor industriële bakkers die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook moet je werkgever toestemming geven en loopt de regeling sowieso af eind 2025. Er wordt om al deze redenen (bijna) geen gebruik van gemaakt door bakkers.

Minder werken als je ouder bent

Hiernaast is er nog een regeling waardoor mensen op latere leeftijd minder kunnen werken. Je werkt 80% van je oude uren, krijgt loon voor 90% van je uren en bouwt pensioen op over 100% van je uren. Dit is de vitaliteitsregeling.
Ook kan je vanaf je 60e een aanvraag indienen om geen nachtdiensten meer te hoeven draaien.

Help jij mee?

Het eerder kunnen stoppen met werken is belangrijk, zeker als je een zwaar beroep hebt zoals de mensen in de bakkerssector. Maar de regelingen zoals ze er nu zijn, zijn niet goed genoeg.

Vind jij het belangrijk om eerder te kunnen met stoppen omdat je zwaar werk doet?

Kom dan in actie en laat hier je gegevens achter.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites goed te laten functioneren. Deze cookies gebruiken net als de statistische cookies geen persoonsgegevens. Met jouw toestemming gebruiken we ook marketing cookies. Hieronder kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies.

Functionele cookies: zijn noodzakelijk voor de basisfunctionaliteit van de website. Deze kunnen niet worden uitgeschakeld.

Statistische cookies

:

helpen ons te begrijpen hoe bezoekers onze website gebruiken (paginaweergaven, klikgedrag). Deze gegevens worden anoniem gemeten en gedeeld met drie externe partners.

Marketing cookies

:

worden gebruikt om onze diensten via online advertenties onder de aandacht te brengen. Bij acceptatie van marketing cookies delen wij je persoonsgegevens met vier externe partners voor retargeting en advertentiepersonalisatie.

Kijk voor meer informatie op onze cookiepagina.