De cao Beroepsgoederenvervoer over de weg besteedt uitgebreid aandacht aan het onderwerp loon bij ziekte, ook wel bekend als ziekengeld. Wanneer je ziek bent, heb je recht op doorbetaling van je loon. Maar hoeveel krijg je? En hoe lang word je doorbetaald?
We leggen het je uit in vijf hapklare brokken:
Als je ziek bent, moet je werkgever jou volledig ziekengeld betalen. Dit ziekengeld bestaat uit:
Hieronder het stappenplan voor de berekening van het loon tijdens ziekte. Deze vind je ook terug in bijlage 7 van de cao.
Je bent ziek, maar hoe lang heb je recht op 100% van je loon? Dat is afhankelijk van hoe lang je in dienst bent bij je werkgever op het moment dat je ziek bent geworden. In het 1e ziektejaar geldt het volgende:
Voldoe je niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld omdat je niet aanvullend verzekerd bent, neem dan een aantal maanden vóór ingang van je tweede ziektejaar contact met ons op. Wij kunnen je dan adviseren of het nodig is je alsnog aanvullend te verzekeren.
De periode van 100% ziekengeld is afgelopen. Je krijgt nu 70% van je loon, maar hoeveel is dat? Je loon bestaat uit:
Als fulltimer heb je in de eerste ziekteweek een loongarantie van 32 uur. Je werkgever mag in die week 1 wachtdag toepassen. Voor die dag krijg je niet betaald. Dat betekent dus dat je in de eerste week 8 uur minder betaald krijgt. Bij een bedrijfsongeval mag je werkgever géén wachtdag inhouden. Word je tijdens je vakantie ziek? Ook dan mag je werkgever 1 wachtdag inhouden op je loon.
Ook als je werkgever een wachtdag inhoudt, kan het zijn dat je in een week toch recht hebt op uitbetaling van op 32 uur of meer. Het kan namelijk voorkomen dat je één of twee dagen ziek bent en de rest van de week alsnog veel uren werkt. Uiteraard dienen in zo’n week alle gewerkte uren te worden uitbetaald. Doorbetaalde uren op grond van ‘afwezigheid met behoud van loon’, zoals een vakantiedag tellen ook mee voor de weekberekening.
Voorbeeld
Geregeld horen wij van werknemers dat zij voor de helft of een ander percentage zijn ziek gemeld. Volgens de wet ben je echter ziek zolang er geen sprake is van volledige hervatting van de bedongen arbeid. Met bedongen arbeid wordt bedoeld de werkzaamheden die je op basis van jouw arbeidsovereenkomst dient te verrichten.
Het gaat dus zowel om de taken als de arbeidsduur. Als je tijdens ziekte voor de helft van de tijd je eigen werkzaamheden verricht, ben je volgens de wet nog steeds volledig ziek. Je hebt dan ook recht op het volledige ziekengeld volgens art. 16 van de cao. Neem contact met ons op als je twijfelt of je loon tijdens ziekte juist wordt uitbetaald.