Code 95 is een aanduiding op je rijbewijs die binnen heel Europa bewijst dat je beroepschauffeur bent. Zonder Code 95 mag je dan ook niet beroepsmatig rijden. Maar hoe zit het ook alweer precies?
De datum waarop je jouw groot rijbewijs hebt gehaald, bepaalt hoe je Code 95 krijgt bijgeschreven. Heb je een C-rijbewijs behaald na 10 september 2009? Dan krijg je Code 95 door het behalen van de basiskwalificatie.
Heb je jouw C-rijbewijs daarvóór al behaald? Dan ben je vrijgesteld van de basiskwalificatie. In dat geval kun je Code 95 krijgen door het volgen van 35 uur nascholing.
Kun je door de corona-maatregelen geen examen doen voor je basiskwalificatie, of geen scholing volgen om Code 95 te behalen? Dan mag je helaas nog niet beroepsmatig rijden.
Wanneer Code 95 op jouw rijbewijs is bijgeschreven, begint een geldigheidsperiode van vijf jaar. In deze vijf jaar moet je minimaal 35 uur nascholing volgen om de geldigheid van Code 95 te kunnen verlengen.
Voor het behalen van de nascholing heb je de keuze uit veel verschillende cursussen. Er moet in elk geval 7 uur praktijktraining in zitten.
Heb je alle cursussen behaald, dan ontvang je via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een zogenaamde ‘’Verklaring van Nascholing’’. Met deze verklaring wordt Code 95 bijgeschreven op het rijbewijs. Een nieuwe periode begint precies 5 jaar voor de einddatum van de huidige code 95. Volg je nascholing voor het begin van een nieuwe periode of meer dan 35 uur, dan kun je deze uren niet meenemen naar een volgende periode. Je kunt dus geen nascholingsuren opsparen.
Verloopt jouw Code 95 binnenkort, of is deze al verlopen maar kon je door de maatregelen rondom de coronacrisis niet op tijd de nascholingscursussen volgen?
Er is een nieuwe Europese coulanceregeling voor de verlenging van rijbewijzen en Code 95 in verband met de coronacrisis. Deze geldt vanaf 6 maart.
De website van de Rijksoverheid vermeldt dat rijbewijzen en/of Code 95 die verlopen zijn tussen:
Deze coulanceregeling geldt voor de Europese Unie, ook blijft de verzekering dekking bieden wanneer een rijbewijs onder de coulanceregeling valt.
Behalve de geldigheid van rijbewijzen is ook de geldigheid van al behaalde cursussen voor Code 95 verlengd. Deze blijven 7 maanden langer geldig. De precieze data hiervoor zijn te vinden op de website van het CBR.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het behalen van de cursussen en het op tijd verlengen van jouw Code 95. Natuurlijk heeft jouw werkgever er ook belang bij dat jij je werk kunt blijven uitvoeren. Daarom zijn er hierover in de Cao Beroepsgoederenvervoer over de weg bepaalde afspraken gemaakt.
Volgens die afspraken draagt jouw werkgever een gedeelte van de kosten voor de verplichte scholing. De cursuskosten, het examengeld en de reiskosten moeten door jouw werkgever worden vergoed. Volg je een cursus overdag op een doordeweekse dag? Dan wordt ook de cursustijd vergoed. Dit geldt normaal gesproken niet wanneer je scholing volgt in de avonduren of in het weekend.
Een uitzondering hierop is het ADR-certificaat voor gevaarlijke stoffen. Wanneer je dit certificaat in opdracht van jouw werkgever haalt, dan wordt de cursustijd vergoed ook als deze ’s avonds of in het weekend valt. Sommige ADR-cursussen kunnen meetellen als nascholingsuren voor Code 95.
Vaak worden er speciale scholingsdagen door werkgevers georganiseerd. Je kunt natuurlijk zelf ook ideeën hebben voor scholing; overleg dan met je werkgever of hier mogelijkheden voor zijn. Jouw werkgever kan jou voorafgaand aan een cursus een studiekostenregeling voorleggen. Dit houdt in dat je een gedeelte van de kosten moet terugbetalen wanneer je binnen drie jaar na het afronden van de cursus zelf ontslag neemt.
Onder Nederlandse wetgeving was je vrijgesteld van de basiskwalificatie en de nascholing wanneer je voor 1 juli 1955 bent geboren. Deze vrijstelling was Europees niet toegestaan en komt dan ook te vervallen. Dit betekent dat ook voor deze groep chauffeurs de nascholing of de basiskwalificatie verplicht wordt.
Op 1 april 2020 zou deze nieuwe wet ingaan, maar vanwege het coronavirus is de invoering uitgesteld tot 1 december 2020. De tijdelijke oplossing in verband met corona die de geldigheid van Code 95 verlengt, geldt in dit geval niet. Voor 1 december moet Code 95 zijn behaald om beroepsmatig te mogen blijven rijden.
Wat voor jou geldt, zie je in het onderstaande schema:
De geldigheid van jouw rijbewijs en jouw Code 95 hoeft niet altijd gelijk te lopen. Is jouw rijbewijs nog geldig en wil je alleen code 95 laten bijschrijven? Dan kan dit met de Verklaring van Nascholing via het gemeentehuis. Hiervoor hoef je geen gezondheidsverklaring in te vullen.
Wil je met het bijschrijven van Code 95 ook jouw rijbewijs verlengen? Dan vraag je met een gezondheidsverklaring een nieuw rijbewijs aan via het CBR. Begin hier op tijd mee want de wachttijden zijn op het moment erg lang.
Let dus goed op de geldigheidsdatum van zowel je rijbewijs als jouw Code 95, je hebt beide nodig om beroepsmatig te kunnen blijven rijden!