De cao die werknemers willen en de cao die de bazen willen

Bekijk de verschillen

Minder toeslagen, een slechtere dagspiegel en een magere verhoging van lonen. Kortgezegd is dat wat de bazen willen regelen in de cao Technische Groothandel. We zetten hier nog even op een rijtje wat het verschil is tussen wat de FNV eist en wat de bazen willen.

Loon en looptijd van de cao

• De FNV wil een tweejarige cao met een loonsverhoging van 5% per jaar.
  • Werkgevers willen een cao voor 4 jaar met een gemiddelde loonstijging van slechts 2,25% per jaar.

Werktijden en toeslagen

• De FNV wil dat alle toeslagen blijven zoals ze nu bestaan
  • Werkgevers willen de toeslagen doordeweeks van 6.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur afschaffen, voor nieuwe en huidige werknemers.

Leeftijdsdagen

• De FNV wil dat je de leeftijdsdagen die nu in de cao staan blijvend kunt opnemen als vrije tijd om te herstellen in het kader van duurzaam inzetbaarheid.
  • Werkgevers willen dat je de leeftijdsdagen niet meer kunt opnemen als hersteltijd.

Functieindeling

• De FNV wil voor functie-indeling een bezwaar- en beroepsregeling afspreken
  • Werkgevers willen geen bezwaar- en beroepsregeling voor functie-indelingen.

Generatiepact

• De FNV wil een collectieve regeling voor een generatiepact
  • De werkgevers willen alleen afspreken dat het per bedrijf mogelijk wordt om een generatiepact af te spreken en dat bekostigen met  o.a. leeftijdsdagen.

Bekijk wat een generatiepact is

Pensioen

• De FNV wil een collectieve pensioenregeling voor iederéén afspreken.
  • Werkgevers willen hier niet aan beginnen.

Belastingvoordeel vakbondscontributie

• De FNV wil de gemaakte afspraak handhaven om via je werkgever over je betaalde vakbondscontributie belastingvoordeel te krijgen. Je krijgt hierdoor ongeveer 40% van je contributie als belastingvoordeel terug.
  • Werkgevers willen deze regeling afschaffen. In onze ogen omdat ze het lidmaatschap van een vakbond willen ontmoedigen.