Na twee grote rampen in kledingfabrieken in Bangladesh, de brand in de Tazreenfabriek eind 2012 en het instorten van het Rana Plaza-gebouw in april 2013, ontstond grote internationale druk op kledingmerken en de Bengaalse overheid om de veiligheid en arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.
Volgens de ITUC worden er stappen in de goede richting gezet maar zijn er nog vele obstakels voor arbeiders in Bangladesh, waaronder intimidatie en geweld, om op te komen voor betere arbeidsomstandigheden.
“Veel nieuwe vakbonden zijn geregistreerd in de kledingsector maar de regering faalt in haar verplichting om arbeiders te garanderen dat ze collectief kunnen onderhandelen over lonen en arbeidsomstandigheden, en werkgevers weigeren gewoon te onderhandelen”, aldus Sharan Burrow, algemeen secretaris van ITUC.
Fabrieksinspecties die afgesproken zijn in het Bangladesh Fire and Building SafetyAccord, zijn in gang gezet, maar de arbeidswet is nog steeds niet conform de internationale arbeidsnormen en het is voor honderdduizenden arbeiders in de vrijhandelszones nog steeds verboden om een vakbond te vormen.
Toen arbeiders bij Taratex BC Ltd hun vakbond wilden registreren op 4 februari, begon het management een felle anti-vakbondscampagne. Meer dan 100 arbeiders, waaronder 12 vakbondskaderleden, werden ontslagen en veel arbeiders werden slachtoffer van intimidatie en fysiek geweld. Arbeiders die lid waren van de vakbond moesten vanwege hun veiligheid hun huis uit vluchten. Twee nieuwe leiders van de vakbond werden vastgehouden door het management en gedwongen om voorgedrukte formulieren te ondertekenen waarmee hun lidmaatschap van de vakbond beëindigd werd.
Sharan Burrow: “Arbeiders werken nog steeds onder uitbuitende condities. De regering van Bangladesh moet veel meer doen aan de bescherming van arbeidsrechten. Tegelijkertijd moeten de kledingmerken hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgdragen dat arbeidsrechten gerespecteerd worden in hun productieketens. Zonder arbeidsrechten zal elke verbetering in de veiligheid van de arbeiders niet duurzaam zijn.”
Lees ook: Bangladesh Workplace Safety Accord Underway, but Government Failing on Workers’ Rights