De mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco in het noordoosten van Colombia hebben een relatie met de paramilitaire organisatie AUC. Dit blijkt uit het rapport ‘The Dark Side of Coal’ van ngo PAX. Deze relatie heeft bijgedragen aan de groei van de paramilitaire organisaties in het mijnbouwgebied en onder meer geleid tot de moord op drie vakbondsleiders die actief waren binnen Drummond. Daarover vindt op 1 juli in Den Haag een debat plaats.
In een verklaring noemt FNV-voorzitter Ton Heerts het rapport ‘illustratief voor het geweld dat er in het recente verleden maar ook vandaag de dag nog steeds veelvuldig voorkomt in Colombia. Dit heeft gevolgen voor vakbondsleiders en strijders voor mensenrechten in het algemeen. FNV vindt dat bedrijven wiens werknemers met geweld en bedreiging te maken hebben een verantwoordelijkheid hebben om deze te beschermen.’
Nederlandse energiebedrijven importeren Colombiaanse steenkool. De Nederlandse overheid en de energiebedrijven zouden meer moeten doen om arbeidsomstandigheden daar te verbeteren. FNV-voorzitter Heerts: ‘Wij onderschrijven de conclusies van PAX dat onder de UN Guiding Principles for Business and Human Rights ook Nederland een verantwoordelijkheid heeft om middels beleid te bevorderen dat bedrijven niet (indirect) betrokken zijn bij misstanden in de aanvoerketen. Energiebedrijven in Nederland moeten daarom afzonderlijk inzicht te geven in de herkomst per mijn van door hen gebruikte steenkolen.’
De FNV heeft op 25 juni in een brief aan ministers Kamp (Economische Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) al zijn zorgen geuit over de disbalans in de dialoog met de energiesector over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Die dialoog vindt plaats binnen Better Coal, een Europese sectordialoog over steenkool. De FNV waarschuwt: ‘In Better Coal is een gelijkwaardige rol van de vakbeweging, zeker de lokale vakbeweging in een land als Colombia, niet geborgd en ontbreekt er nog veel aan transparantie. Het is geen multi-stakeholder proces.’
Uit het rapport van PAX blijkt dat duizenden onschuldige mensen van hun land zijn verjaagd, verdwenen of zelfs vermoord. De slachtoffers wachten nog steeds op compensatie en erkenning.
Het mijnbouwgebied Cesar, waar een deel van de steenkool die Nederland importeert vandaan komt, wordt geteisterd door geweld. De paramilitaire beweging AUC heeft het daar jarenlang voor het zeggen gehad. Zo’n 55.000 boeren zijn van hun land verdreven, meer dan 3.000 mensen vermoord en 240 verdwenen.
In het rapport verklaren getuigen dat de internationale mijnbouwbedrijven de paramilitairen op verschillende manieren hebben ondersteund: financieel en materieel, door strategische informatie uit te wisselen en in het geval van het Amerikaanse bedrijf Drummond door hun veiligheidsstrategie af te stemmen met de paramilitairen. Slachtoffers van mensenrechtenschendingen die opkomen voor hun rechten worden bedreigd en krijgen erkenning noch compensatie.
Het debat ‘Kleeft er bloed aan mijn energierekening?’ dat PAX organiseert vindt op 1 juli plaats om 20.00 uur in het Humanity House, Prinsegracht 8 in Den Haag. Sprekers komen onder meer uit de geledingen van PAX, FNV en de PvdA. Aanmelden kan nog via info@paxforpeace.nl.
Meer lezen:
The Dark Side of Coal