De Bengaalse regering staat op het punt het minimumloon voor textielarbeiders te verhogen, maar de bonden wijzen het voorstel af. Zij eisen het dubbele van wat de regering voorstelt, namelijk 16.000 taka in plaats van 8000. De bonden die verenigt zijn in de IndustriALL Bangladesh Council stellen dat de voorgestelde verhoging door de regering nog steeds niet leidt tot een leefbaar loon.
Op dit moment staat het minimumloon op 5300 taka (ruim 50 euro). Dit was in 2013 vastgesteld na de ineenstorting van het fabrieksgebouw Rana Plaza in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Het voorstel van de regering (verhoging naar 82 euro) hebben de bonden verworpen. Zij stellen dat de rente al met 50% is verhoogd, evenals andere leefkosten van de textielarbeiders. Daarom is een minimumloon van minstens 164 euro per maand nodig. Op 26 september was er dan ook een groot protest op straat. Ze eisen interventie van de premier.
In Bangladesh wordt het minimumloon per sector vastgesteld. De textielsector is in dit geval leidend voor andere fabrieksarbeiders. Alle werknemers hebben overwerk nodig en andere extra’s zoals gratis maaltijden en huisvesting om tot een leefbaar loon te komen. Overuren, bonussen voor feestdagen en pensioenuitkeringen worden allemaal bepaald door het minimumloon.
Vakbonden pleiten voor verbetering van verschillende loonregelingen en promotiemogelijkheden. Ze stellen dat de er een jaarlijkse stijging van 10% van het minimumloon opgenomen moet worden om gelijke tred te houden met de inflatie.
“Deze beslissing van de Bengaalse regering toont opnieuw aan dat het minimumloonstelsel ontoereikend is voor een leefbaar loon voor de kledingarbeiders in Bangladesh”, aldus vice-voorzitter van de internationale sectorbond IndustriALL Jenny Holdcroft. “Sectorale collectieve onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden zijn dringend nodig om loonstijgingen mogelijk te maken voor alle categorieën werknemers, die terdege rekening houden met de stijgende kosten van levensonderhoud.”
Vorig jaar produceerde Bangladesh 25 miljard euro aan kleding voor grote internationale retailers. De industrie is volgens IndustriALL goed voor 80% van de export van het land en heeft voornamelijk vrouwen in dienst. Bengaalse fabriekseigenaren zeggen dat ze onder druk worden gezet door wereldwijde kledingmerken die hen niet een hoger bedrag betalen. In december 2016 heeft de Bengaalse regering op wrede wijze een arbeidersprotest tegengehouden en vele vakbondsleiders gearresteerd.
Bron: IndustriALL
De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.