Ambachtelijke bakkerijen blijven bij mager loonbod

Ondanks stakingen en grote inkomensverschillen

Redactie
Door Redactie 13 september 2023

De werknemers van Bakkerij Van Vessem in Haarlem hebben vanaf donderdagmiddag 7 september voor 48 uur het werk neergelegd voor betere loonsverhogingen. Dat was een krachtig signaal dat het loonbod van de werkgeversorganisatie van ambachtelijke bakkerijen (NBOV) veel te mager is en jammerlijk achterblijft bij de loonsverhogingen in de industriële bakkerijen.

foto staking van vessem

In deze cao-update gaan we uitgebreid in op de staking bij Bakkerij Van Vessem, de onderliggende berekeningen rond het loonbod van de NBOV en de verdere acties voor een beter loonbod.

Staking Bakkerij Van Vessem

Waar eerder dit jaar de werknemers binnen de industriële bakkerijen succesvol in beweging kwamen, komen nu ook ambachtelijke bakkers in actie. Bij een aantal ambachtelijke bakkerijen heeft alleen de stakingsdruk geleid tot betere afspraken over loonsverhoging. Bij deze werkgevers zijn betere afspraken gemaakt zonder dat er gestaakt hoefde te worden. Bij Bakkerij Van Vessem kwam het daadwerkelijk tot een staking. De staking bij Van Vessem krijgt een vervolg zolang er geen sterk verbeterd loonbod op tafel komt.

Betere loonsverhogingen: het kan

Ondanks dat de werkgeversvereniging van Ambachtelijke Bakkerijen (NBOV) blijft zeggen dat er geen loonruimte zit binnen de ambachtelijke bakkerijen, zien wij dat deze ruimte er wel degelijk is, mits de werknemers opstaan voor betere loonsverhogingen. Zolang er geen sterk verbeterd loonbod op tafel komt, kunnen alle werknemers werkzaam bij een ambachtelijke bakkerij ons benaderen om in actie te komen voor een beter loon. 

Meerdere stakingen op komst?

Wij benaderen niet willekeurig werknemers van bakkerijen en roepen lukraak acties uit. Alleen als bakkers ons benaderen dat ze in beweging willen komen, gaan we samen met hen acties voorbereiden voor betere loonafspraken. Net als bij Bakkerij Van Vessem hebben meer ambachtelijke bakkers dat gedaan. We gaan de komende dagen met hen in gesprek en mogelijk volgen er ook bij deze bakkerijen stakingen.

Koopkrachtverlies ambachtelijke bakkers

De NBOV blijft er bij dat een loonsverhoging van 5,7% op jaarbasis prima is, terwijl dit bij de industriële bakkerijen op ruim 10% ligt. Een enorm verschil, waarmee bakkers in de ambachtelijke sector nog harder worden geraakt door de torenhoge inflatie. 

Onderhandelingsresultaat Industriële bakkerijen

 Looptijd: 1 juni 2023 tot en met 31 december 2024
 Per 1 juli 2023  7%
 Per 1 januari 2024  4,5%
 Per 1 juli 2024  4,5%
 Totaal over 19 maanden  16%
 
Gemiddeld per jaar  10,11%

Loonbod NBOV voor Ambachtelijke bakkers

 Looptijd: 1 juni 2023 tot en met 31 december 2024
 Per 1 oktober 2023  6% 
 Per 1 april 2024  3%
 Totaal over 19 maanden  9% 
 
 Gemiddeld per jaar  5,7% 

Inflatie

Daarbij blijven de lonen in het bakkersbedrijf al jarenlang achter ten opzichte van de inflatie:

Lonen en inflatie 2013- 2023

Periode van 11 jaar

Sector Loonstijgingen Inflatie Verschil
Zoetwaren 33,10% 32,17% 0,93%
Zuivel 32,43% 32,17% 0,26%
Pluimveeverwerkende industrie 31,09% 32,17% - 1,08%
Kaaspakhuizen 30,57% 32,17% - 1,60%
Groente en Fruitindustrie 30,12% 32,17% - 2,06%
Bakkersindustrie 27,67% 32,17% - 4,51%
Vleessector 27,44% 32,17% - 4,73%
Bakkers ambacht 25,41% 32,17% - 6,76%

2012= 100.
Inflatie 2013-1023: 31,17 %
Inflatie 2023 geschat op: 4,50%

Verschil industrie en ambacht in de praktijk

De NBOV wil een specifiek arbeidsvoorwaardenpakket voor de ambachtelijke bakkerijen in plaats van één cao die zowel voor industriële als ambachtelijke bedrijven geldt. Als dat doorgaat, ontstaan er grote inkomensverschillen binnen het bakkersbedrijf. In bijvoorbeeld schaal 4 (hoogste trede) ontvangt een ambachtelijke bakker dan ruim €2900,- brutoloon minder per jaar dan een industriële bakker, exclusief 8% vakantiegeld en toeslagen die daar nog overheen gaan.

Voorbeeldberekening

Bekijk hieronder de voorbeeldberekening voor schaal 4 hoogste trede (bijv. brood- / banketbakker II, operator productie II, magazijnmedewerker III):

Afspraken Industrie       Voorstel NBOV    
Salaris op 31-05-203   €2.848.73   Salaris op 31-05-203   €2.825,68
Per 01-07-2023 +7%: €3.048,14   Per 01-10-2023 +6%: €2.995,22
Per 01-01-2024 +4,5%: €3.185,31   Per 01-04-2024 +3%: €3.085,07
Per 01-07-2024 +4,5%: €3.328,65        

Verschil per maand: €3.328,65 - €3.085,07 = €243,58
Verschil per jaar: €243,58x 12 maanden = €2.922,96 voor schaal 4 hoogste trede.

We zien dat de NBOV naar hun leden (werkgevers) communiceert dat zij een loonsverhoging bieden van bijna 10% in 2023 (3,55% in maart en 6% in oktober). De loonsverhoging van 3,55% in maart is een afspraak uit de vorige cao die in mei 2023 afliep. Deze afspraken kun je niet meetellen voor de nieuwe cao. Want dan tel je ze dubbel.

Hoe nu verder?

Het ultimatum dat de vakbonden in juni hebben gesteld is nog steeds verlopen. De status is daarom onveranderd: we zijn uitonderhandeld. Er zijn geen formele gesprekken of onderhandelingen meer met de NBOV.

De ambachtelijke bakkers die onder stakingsdruk op bedrijfsniveau betere loonafspraken hebben gemaakt, zijn tevreden met het bereikte resultaat. Vakbondsleden stemden dan ook telkens unaniem in met de behaalde onderhandelingsresultaten.
Goed nieuws, maar het is het beste als de NBOV met een sterk verbeterd loonbod komt voor alle ambachtelijke bakkers. Als onze leden dat loonbod voldoende vinden om verder te praten, kunnen we formeel weer verder onderhandelen met de NBOV voor een cao.

Zolang er geen beter loonbod komt vanuit de NBOV én bakkers ons benaderen dat ze in actie willen komen, blijven we samen met deze bakkers strijden voor betere loonsverhogingen, ook op bedrijfsniveau.

Wat kan jij doen?

Deel dit nieuwsbericht met zoveel mogelijk bakkers en teken de petitie voor betere loonafspraken voor alle ambachtelijke bakkers, nu kan het nog. Op 23 september zullen we de petitie aanbieden aan de directeur en voorzitter van de NBOV. Dit doen we samen met werknemers uit het ambachtelijke bakkersbedrijf.  Wil je ook laten zien dat ambachtelijke bakkers het menen, meld je dan aan om bij de petitieaanbieding te zijn.

Ja, ik meld me aan

Bij onvoldoende aanmeldingen zal het aanbieden van de petitie helaas niet doorgaan.

Het belang van juiste informatie

Het juist en volledig informeren van onze leden en werknemers in het bakkersbedrijf is een belangrijke pijler van ons werk als vakbond. Daarom vinden wij het spijtig dat de NBOV communiceert naar hun leden (de werkgevers) dat “de informatie die de bonden publiceren niet volledig en soms niet correct is.”

Wij staan achter al onze eerdere publicaties. We hebben ervoor gekozen om in dit nieuwsbericht volledig op de zaken in te gaan, daarom is deze cao-update wellicht wat langer dan je van ons gewend bent.

Klopt er informatie niet, laat het dan per mail weten. Dan passen we het graag aan.

Samen voor een goede cao

Een goede cao komt er niet vanzelf. We hebben jou hierbij nodig. Deel dit nieuwsbericht met je collega's; ook als ze (nog) geen lid zijn van de FNV. Een sterke cao bereiken we namelijk alleen als jullie onze informatie met elkaar delen en bespreken. Hoe meer leden zich inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgevers. Over het uiteindelijke onderhandelingsresultaat mag je meestemmen als je lid bent van de FNV. Maak je collega daarom ook lid van de FNV!  Ga het gesprek aan met je collega’s over het belang van de vakbond, maak ze lid en verdien een tientje. 

Een collega lid maken

Samen staan we sterk(er), word lid van de FNV!

Jij en je collega’s verdienen beter! Om met werkgevers meer loon af te kunnen spreken, hebben we een sterkere vakbond nodig. Met meer leden staan we namelijk sterker tijdens de onderhandelingen. Wil jij een hoger loon, zodat je alles kan blijven betalen? Help mee! Ben je nog geen lid? Word lid van de FNV en maak gebruik van de actie eerste 4 maanden voor 25 euro.

Word lid

Meer informatie

Wil je meer informatie of wil je meedenken en meedoen? Neem dan contact op met één van de FNV-consulenten Bakkersbedrijven: Veronica Welman of Nathan Hak.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.