Onderhandelingsresultaat Taxi: meer werkzekerheid, baanzekerheid en toekomstbestendigheid
- 11-05-2017
FNV Taxi heeft een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao Taxi. Wij zijn de onderhandelingen ingegaan vanuit een visie die gezamenlijk door werkgevers en werknemers gemaakt is. We hebben afspraken gemaakt die moeten zorgen voor meer werkzekerheid, baanzekerheid en toekomstbestendigheid.
Werk je in de taxisector en ben je lid van de FNV? Dan kun je tot en met 18 mei stemmen over het onderhandelingsresultaat.
Looptijd cao
De cao heeft een looptijd van 4 jaar: 1 juli 2017 tot en met 30 juni 2021.
Aanpakken schijnzelfstandigheid
Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, worden de criteria die de belastingdienst hanteert, opgenomen in de cao. Voldoe je als chauffeur niet aan de kenmerken van een zelfstandige, dan zal het Sociaal Fonds Taxi (SFT) afdwingen dat je een arbeidsovereenkomst aangeboden krijgt. De controle hierop vindt dan ook plaats binnen SFT.
Hervorming loongebouw
Door het loongebouw in de cao met 12 treden zie je dat er veel doorloop is van mensen in de onderste tredes. Om hier een oplossing voor te vinden, is er voor gekozen om in 4 jaar tijd het loongebouw te hervormen. Na 4 jaar is de trede waarop je de sector binnenkomt het niveau van nu trede 8. Het verschil tussen iemand die nieuw in de sector komt ten opzichte van iemand die lang in de sector zit wordt dus kleiner.
Baanzekerheid (OPOV-regeling)
De huidige OPOV-regeling wordt drastisch herzien. Gerekend naar de contractwaarde van een opdracht wordt 60% (de personeelskosten) van die contractwaarde teruggerekend naar aantal uren inzet van personeel. Van dat aantal uren moet 75% van de betrokkenen over naar de nieuwe vervoerder. De overgang wordt verplicht. Je krijgt dus niet langer een baanaanbod, maar een arbeidsovereenkomst. Overgang is op basis van je aantal gemiddeld gewerkte uren in de 3 maanden voorafgaand aan de lijstpublicatie. Sociaal Fonds Taxi doet de controle hierop en zal de werknemer vragen de aangeleverde gegevens te checken.
HAP-toeslag
De HAP-toeslag wordt verhoogd van € 1,25 per uur naar € 2,57 per uur. Deze toeslag is pensioengevend en moet ook bij vakantie en ziekte doorbetaald worden. Daarnaast komt er een verplichte opleiding voor HAP-chauffeurs, deze opleidingsdagen worden door de werkgever betaald. De inhoud van de opleiding en de registratie vindt plaats bij Sociaal Fonds Taxi.
Integrale cao-controle
Werkgevers en werknemers hebben met elkaar afgesproken dat alles wat in de nieuwe cao komt gecontroleerd wordt door SFT. Eveneens wensen partijen dat van iedere werknemer zijn loon en arbeidsvoorwaarden gecontroleerd worden. SFT gaat inzichtelijk maken hoe ze dat kunnen doen. Voor werknemers is dit misschien nog wel de grootste winst die er is, goede controle op het naleven van de cao.
Loonsverhoging
Alleen voor de mensen in trede 12 en in de hoogste trede onder het niet-rijdend personeel is er 3 x een eenmalige uitkering ter grootte van 1% en 1 keer een loonsverhoging van 1%. Voor de andere tredes zijn er geen loonsverhogingen, maar wel doorgroeimogelijkheden binnen de cao. De feestdagentoeslag komt te vervallen. Nu krijg je op een gewerkte feestdag je gewerkte uren of in tijd of in geld dubbel betaald, vanaf de nieuwe cao is dit niet meer het geval.