Shift en Mondiaal FNV, hebben samen een praktische handleiding samengesteld, getiteld Respecting Trade Union Rights in Global Value Chains. Deze handleiding moet bedrijven helpen om vakbondsrechten wereldwijd te erkennen en te respecteren.
De handleiding bestaat uit een evaluatie-instrument aan de hand waarvan bedrijven hun prestaties kunnen beoordelen en 11 praktische actiepunten om vooruitgang te boeken. Deze handleiding is bedoeld voor ondernemingen om externe en interne factoren te herkennen die een mogelijk risico voor vakbondsrechten vormen, en een reeks maatregelen die zij kunnen nemen om bepaalde zaken aan te pakken.
'Vakbondsrechten zijn van groot belang om toegang tot andere arbeidsrechten te verkrijgen. Als werknemers niet over een legitieme vertegenwoordiger of een plaats aan de onderhandelingstafel beschikken, hebben ze niet of nauwelijks toegang tot fatsoenlijke werktijden, een leefbaar inkomen of de mogelijkheid hun arbeidsomstandigheden te verbeteren', stelt Tuur Elzinga, vicevoorzitter en internationaal secretaris van de FNV. 'Soms verklaart een bedrijf op papier de mensenrechten te respecteren, maar is dan actief in rechtsgebieden waar de vakbond niet door de overheid wordt erkend. Daarbij kan zich een bedrijfscultuur voordoen die werknemers ervan weerhoudt zich met vakbondsactiviteiten bezig te houden. Een beleidsdoelstelling is een goede zaak, maar alleen als dit ook in actie wordt omgezet', stelt David Vermijs, Senior Advisor bij Shift.
De handleiding bevat tevens casestudies van multinationals als PepsiCo en Camposol en van wereldwijde vakbondsfederaties zoals IndustriALL, die bedrijven en tonen hoe ze de theorie in de praktijk kunnen brengen.
De handleiding Respecting Trade Union Rights in Global Supply Chains werd gepresenteerd op 8 oktober, tijdens de internationale conferentie 'Building Bridges: How social dialogue benefits people and business' van Mondiaal FNV.